Adelina Wines and Some Young Punks!

Naked-Brave

De er ikke bare bråkete rebeller som har kvapsete vin, tvertimot har de mange svært gode viner som du vil ha stor glede av å drikke. Ingen skal beskylde de for å lage kjedelige etiketter heller. De er i høyeste grad blikkfang, morsomme og lekende, men det morsomste av alt er at innholdet er av veldig god kvalitet også.

Adelina Wines ble startet i 2002 av Colin McBryde og hans kone Jen Gardner, mens de i 2005 startet Some Young Punks i samarbeid med deres gode venn Nic Bourke. Fra disse selskapene produserer trekløveret flere serier med viner, TNT, The Pulp, Live and Rare og Adelina. Jen og Colin fokuserer på produksjonen av TNT og Live og Rare på Adelina Winery, mens Nic lager grunnlaget for Pulp vinene på vingården McLaren Vale, hvor han er ansatt som vinmaker.

Adelina Wines finner du i et av Australias eldste vinregioner, Clare Valley, som ligger ca. 2 timers kjøretur nord for Adelaide. Her eier de 4 hektar vinmarker med en blanding av Shiraz vinstokker som er 100 + år gammel og Grenache vinstokker som er 80 år gammel. Totalt produseres det 5000 flasker årlig på Adelina Wines. Some Young Punks eier ingen egne vinmarker og har heller ingen produksjonskjeller, alle druene kjøpes inn fra andre gårder de samarbeider tett med og bearbeides på Adelina. Den totale flaskeproduksjonen for Young Punks er 190 000 flasker årlig.

Colins foretrukne årganger i løpet av de siste 10 årene er, 2006, 2010 og 2012.

Young Punks Taken Brave 2011 (hvit)
Taken Brave fra «Alive and Rare» serien, er laget på 100% Chardonnay. Vinrankene står på brun sandholdig leirjord over rød leire på 350 meters høyde.  Druene kommer fra Adelaide Hills og håndplukkes før drueklasene presses rett på eikefat. Det brukes kun naturlig gjær, ingen malolaktisk gjæring, lagres i 10 måneder på 255 liters franske eikefat (barriques) før den tappes på flaske.

«Den tapre» har en saftig duft av melon og ananas. På smak kjenner jeg igjen tropiske frukter, fersken, grapefrukt og en lett eiket undertone. Litt kort og tørr ettersmak avrundet med en behagelig syrlighet. Drikkes denne med en temperatur på 10° C, passer den godt til honninglasert laks eller fiskecurry med sitronris. Dette er ferskvare og drikkes best ung eller innen 3-4 år.

Young Punks Rollerscates 2013 (rød)
Rollerscates fra «The Pulp» serien, kommer fra et utvalg av åtte vingårder i McLaren Vale. Jordsmonnet er svart sprukket leire over sandholdig leirjord og drueblandingen for vinen er 73% Shiraz og 27% Mataro. Druene destemmes og knuses, før fermentering i ca. 7 dager. Vinen lagres/modnes i 10 måneder, 85% i rustfritt og 15% på eldre 300 liters eikefat (Hogsheads).

«Rulleskøytene» er mørk lilla på farge, med kjølig frukt og en anelse av anis, lær og kjeller på duft. Den er en fin, fyldig og saftig vin på smak, med mørk frukt og fin syrlig balanse. Medium lengde men absolutt en fin og frisk vin til å kose seg med til tapas, ribberester eller parmesanchips. Temperer den til 16º C, drikkes fint nå eller innen de neste 8 årene.

Quickie-Adelaide1

Some Young Punks Quickie! 2013 (hvit)
Quickie kommer også fra «The Pulp» serien. Druene kommer fra Adelaide Hills og gjæres hovedsakelig (85%) i rustfritt stål og 15% i eik. Vinifikasjonen gjøres på en moderne måte med blant annet inokulert fermentering, den får rundt 7 dagers masserasjon, og mye mer rustfritt modning. Det er første årgangen denne lages på 100% Sauvignon Blanc, og det merkes!

«En rask en» dufter av melon og tropiske frukter. Saftige og friske smaker av med melon, modne epler, lime og tropiske frukter. God lengde på smakene. En vin jeg godt kan drikke ofte, og som navnet tilsier skal denne helst nytes mens den ennå er ung og frisk, men det blir ikke feil å drikke denne de neste 3-4 årene heller. Drikkes med en temperatur på 10-12º C, og da til avocado pasta og knasende god kylling eller grillet kveite.

Adelina Shiraz 2011 (rød)
Adelina kommer naturlig nok fra Adelina Wines:) Druene er håndplukket fra deres egen eiendom på Adelina fra 100 år gamle Shiraz vinstokker. Druene destemmes og knuser rett i små åpne fermenteringstanker og får mellom 24 og 30 dagers fermentering og malolaktisk gjæring på franske barriques (30% nye) og 14 måneders modning på franske eikefat før de ender opp på flasker.

Adelina dufter av mørk sjokolade, kaffe og skogssopp. Det er en kraftig sak som har runde og gode fruktsmaker av saftige kirsebær, mørke bjørnebær og sort pepper. Selv om det er en kraftig vin er den silkemyk på tungen, ikke overeiket, og med smaker som sitter lenge og vel i gapet. Adelina er laget for å drikkes temperert til 16-17° C og kan lagres i opptil 10 år og fortsatt være frisk. Osso Buco in bianco og indrefilet med rødvinsglasert løk er gode matfølger til Adelina, og omvendt.

Adelina Wines

Some Young Punks