Honningglasert laks

Honningglasert laks-
Kjøper du gode råvarer og legger det lille ekstra i det å lage mat, får du også det lille ekstra tilbake. Fersk laks fra Fiskeriet og wakame tang fra Asia Supermarked er hovedingrendiensene til denne retten. Synes du det ikke høres så godt ut med tang til fisken? Vær ikke redd for å prøve det, alle, til og med yngstemann digget den!

til 4 personer

900 g laks

marinade
2 ss salt
2 ss sukker
5 appelsiner
1 sitron
1 lime

Bland sammen salt, sukker og finrevet skall fra appelsin, sitron og lime i en bolle og bland godt. Fordel blandingen jevnt over kjøttsiden av laksen. Pakk så fisken inn i  plast og legg i kjøleskapet i minst 8-12 timer. Jeg lot den ligge kjøleskap natten over (ca. 15 t) og tok den ut 2 timer før den skulle stekes. Ta vare på resten av appelsinen, sitronen og limen til stekingen.

poteter

smørstekte poteter
1/2 kilo poteter
500 gram smør
5 kvister rosmarin
4 hvitløksbåter
2 klyper maldonsalt
kvernet pepper
maldonsalt

Skrell og kok potetene med en rosmarinkvist og hvitløk til de er nesten gjennomstekt. Hell av vannet og la det dampe av seg litt.
Klar smøret. (smelt smør i en kjele, på lav varme, de hvite eggekvitestoffene skal ligge igjen i bunnen av kjelen). Hell av det klare, gule smøret i en middels stor ildfast form, og legg potetene i. Dytt rosmarinkvistene ned mellom potetene og øs godt med smør over. Dryss til slutt salt og pepper over. Sett formen i ovnen og stek på 200º C i ca. 1 time. Snu potetene minst en gang underveis. Når de er gyldne og sprø på utsida, er de ferdige.

kale
1 bunt grønnkål
600 g wakame tang
2 ss olivenolje
4 fedd hvitløk
maldonsalt
pepper

Varm oljen på middels varme i en stor sautèpanne. Finhakk hvitløken og stek forsiktig. Skjær av de grønne bladene fra kålen og del i store biter. Ha kålen i stekepannen og stek i 3 til 5 minutter til den er myk. Rør inn wakame tangen, krydre med salt og pepper, og stek i 2 minutter  Serveres varm.

Laks1

til steking av fisken
1 dl honning
1 ts ristede korianderfrø
1 stang sitrongress
1 fersk fennikel
1 bunt rosmarin
1 bunt timian
50 g ingefær

Skrap forsiktig bort marianden fra laksen. Varm opp honningen sammen med de grønne bladene fra fennikelen og finmalt korianderfrø, på middels lav varme. Hold varm.

Forvarm ovnen til 200º C. Finsnitt appelsin, sitron og lime fra i går og ha sammen med finsnittet fennikel, urter, sitrongress og ingefær på en stekeplate med stekepapir. Legg fisken over med skinnsiden ned, og pensle den med honningblandingen. Stek i ovnen i 5 til 6 minutter. Pensle fisken med honningblandingen en gang til og sett tilbake i ovnen i nye 6 minutter. Ta fisken ut av ovnen og fjern skinnet. Server.

Engelgarten 2010

Marcel Deiss Engelgarten 2010 har bare den perfekte sødmen og friskheten i seg til å hamle opp med den honning-glasserte laksen og wakame tangen. Den lett sødmefylte fruktigheten til vinen gikk hånd i hånd med laksen mens friskheten holdt hånd med makame tangen. Her var mat og vin i god balanse og leverte supre smaker, til glede for meg og hele selskapet.

Sjekk også ut pasta med trøffelsaus, samme vinen gikk strålende til den retten også!