Weinbau Heidi Schröck

Heidi Schrock
Heidi Schröck

Heidi Schröck er den første, og så langt den eneste, kvinnelige vinmaker i Østerrike som har mottatt prisen «Winemaker of the year» (2003) av bladet Falstaff. Ikke så rart, hun lager nemlig de deiligste, søte viner som finnes. De er som små kunstverk som en kan ha i glasset, godt plassert i en dyp lenestol med øynene lukket, og nyte i stillhet!

Weinbau Heidi Schröck ligger i hjertet av byen Rust i vinområdet Burgenland ved innsjøen Neusiedlersee, sørøst for hovedstaden Wien. Gården har vært i familiens eie siden 1770 og Heidi har drevet den nå 10 hektar store gården siden 1983. Vinmarkene hennes ligger sørvendte i et landskap som er danner som et amfiteater rundt byen Rust. Markene her ligger høyere enn det østerriske gjennomsnittet, får mer soltimer, kombinert med sandjord blandet med leire og høyt kalsiuminnhold gir det ideelle forutsetninger for vinene. I dag produserer hun ca. 40 000 flasker med edle dråper og er kanskje mest kjent for sine søte viner, men lager også noen fine tørre viner.

Under besøket på gården hennes fikk jeg smake en helt ny dessertvin som foreløbig kun har arbeidstittelen Spätlese 2013. Men allerede nå er det klart at Heidi har et ekstremt godt utgangspunkt i denne vinen. Den har en sødme som smelter på tungen, med en lett og ekstremt fin friskhet og balanse som er sjeldent å finne. Den er rett og slett snop på øverste hylle. Den har lette dufter, sjøsalter, floral, super lengde, frisk og elegant. Jeg gleder meg vilt til denne kommer på markedet!

Muller Thurgau 1961-

Da Heidi overtok gården etter sin far hadde han ikke tatt vare på noe av de gamle årgangene. Overraskelsen ble derfor stor da en lokal håndverker ringte henne juli i år og sa han hadde funnet tre flasker i en vegg under oppussing. Flaskene hadde ikke gårdens navn på etiketten, men han hadde ganske enkelt ringt det gamle telefonnummeret som stod på baketiketten! Heldigvis hadde Heidi fremdeles det samme nummeret og fikk kjøpt flaskene, som forøvrig er produsert samme år som hun ble født!

Schröck Ruster Ausbruch auf den Flügeln der Morgenröte 2008
Dette er Heidis klassiske Ruster Ausbruch. Den består av alt hun selv ønsker fra en Ruster Ausbruch vin: eleganse, kraft og frukt. Utvalget av druene til denne vinen er som en spasertur gjennom alle hennes hvitvinsplanter: litt av alt, men det meste Weissburgunder (Pinot Blanc), Pinot Gris og Welschriesling.

Dette er en silkemyk og saftig dessertvin med mer dempet syrlighet og fyldig frukt. Harmonisk og balansert med uendelig lang ettersmak, sammen med klare smaker av honning, fersken og aprikos. Jeg nøt denne til en temperatur på 12º C, som jeg synes var helt perfekt.

Drikk til crema catalana, varm sjokoladefondant, sjokosjokk eller som en dessert i seg selv. Lagres fint i 12-15 år.

Soete viner1

Schröck Ruster Ausbruch Turner 2010
Turnerer en eksepsjonell vin som bare lages i 4 av 10 år. Den lages på 100 % Furmint, druen fra vinmarkene Turner and Vogelsang med et jordsmonn som består av sand (Ruster Schotter) kalk og kvartskrystaller. Furmint er forøvrig den samme druen som brukes til å lage Tokaj.

Druene soltørkes før innhøsting slik at sukker, aromastoffer og syre konsentreres. 5-10 % friske druer tilsettes de inntørkede druene før gjæringen. Mosten gjæres langsomt i en ukes tid, noe som ivaretar de delikate fruktaromaene, sødmen og ikke minst den flotte syrestrukturen. Lagres 1 år på 300 liters eikefat. Kun 1000 halvflasker laget av denne.

En superfokusert dessertvin med dempede smaker av nøtter, honning, gule epler, fersken, aprikos og saftig frisk frukt. Konsentrert, mineralsk, rik og fyldig vin, med flott sødme og en frisk syrlighet. Passer godt til espresso brulée, gåselever og blåmuggoster, eller som en dessert i seg selv til ren nytelse og meditasjon! Drikkes veldig godt nå, men har ikke vondt av å lagres i 15-20 år.

Schröck Beerenauslese 2009
Fullkommen balansert sødme! Den søteste av disse tre, men gudbedre for en nydelig sødme. Og midt inne det hele et sidespark av en syrlighet som får meg til å smile. Det skrives at området rundt Rust er perfekt for viner som dette, men uten en nennsom hånd og en visjon, som den Heidi tydeligvis har, blir det ikke så godt som det  blir her. Mandarin, fersken, aprikos, tørkede frukter, appelsinskall og grapefrukt. Konsentrert, rik og fyldig vin, med sødme og syre. Herlig å drikke nå, men lagrer godt fremover i 15-20 år.

Blenden av denne vinen, 50% Welschriesling og 50% Weissburgunder (Pinot Blanc), er gjort av Heidis sønn, Georg. Han studerte ved universitetet i Geisenheim og har i dag praksisplasser hos ulike vinprodusenter. Druene til Beerenauslesen ble plukket sent i 2010, fermentert i brukte, franske, eikefat, og etter 18 måneders fatlagring ble den tappet på flaske. Jordsmonnet her består av sand (Ruster Schotter) med kalk og vinstokkene er 10-40 år gamle.

Drikk først og fremst denne til kontemplasjon med en temperatur på 10º C! Når du har gjort det en stund kan du begynne å nyte den sammen med gåselever, blåmuggoster eller til nøttebaserte kaker.

NB! Disse dessertvinene kan holde seg med kork på i kjøleskap i omtrent 2 uker.

Heidi Schröchk sine viner på Vinmonopolet.

Rust terroir

Austrianwine.com

Om Ruster Ausbruch

Heidi Schröck