Schäfer-Fröhlich Bockenauer Schiefergestein Riesling 2014

Schäfer Fröhlich har egentlig alltid vær der på radaren min, har smakt en del av vinene med jevne mellomrom men aldri helt omfavnet de, før nå. Det ble overraskende nok heller ikke en av toppvinene hans, som Felseneck 2018, men denne pent modnede Rieslingen som tok meg med storm!

–  –  –

Det har vært dyrket vin hos Shäfer Fröhlich siden 1800 tallet men det er i hendene på Tim Fröhlich at den i dag er en av de viktigste vingårdene i vindistriktet Nahe i Tyskland. Tim tok over gården fra sine foreldre i 1995 og har siden jobbet iherdig for å heve kvaliteten på vinene sine, og fra 2001 begynte den internasjonal vinpressen endelig å få øynene opp for den høye kvaliteten i vinene hans. Som den yngste vinmakeren i historien ble han i 2005 valgt som årets nykommer av Gault-Millau og i 2010 ble han valgt som årets vinmaker av samme guide.

I dag drives vinmarkene etter økologiske prinsipper og de produserer omlag 130 000 flasker på 22 hektar vinmarker i landsbyen Bockenau en 45 minutters kjøretur sørvest av Wiesbaden. Av de 25 forskjellige vinene de lager i dag er hoveddelen Riesling (85%) og Weisser Burgunder (10%), mens de resterende 5% er Pinot Noir, Chardonnay og Grauburgunder.

fakta
– omlag 50% av produksjonen eksporteres i hovedsak til Norge, Sverige, Danmark, Sveits, USA, England og Nederland
– de eldste vinstokkene er opptil 85 år gamle mens gjennomsnittsalderen er mellom 35 og 50 år
– vinstokkene til Schiefergestein er omlag 25 – 35 år

Utsikt over Felseneck markene med landsbyen Bockenauer i bakgrunnen. foto ©️ VDP

vinifikasjon
Bockenauer Schiefergestein er laget på 100% riesling druer som er håndplukket i Felseneck-vinmarkene. Takket være Shäefer_Fröhlich er Felsenech-vinmarken i dag klassifisert som Grosses Gewächs (GG). Vinmarken har en ren sydlig eksponering og ligger godt skjermet mot kalde vinder på 220 til 300meter over havet med et fall på mellom 35-60%. Jordsmonnet her består av blåskifer og kvarts.

Vinen ble gjæret på naturlig gjær etter innhøstingen i oktober. Fermentering og lagring til tapping var i rustfritt stål/inox-tanker. Til slutt har den fått 7 måneders modning før flasketapping.

smaksnotater
I en ellers noe vanskelige 2014 årgang har Shäfer Fröhlich her laget en super vin. Den har en elegant og deilig duft av sommereng. På smak er den pent modnet, kompleks men sprek og har en deilig underliggende frukt. Balansen på vinen er spesielt god, den svever elegant mellom frukt og syrlighet, med leskende smaker av gule modne frukter og et lite preg av salt, røk og ingefær. Det er en halbtrocken, det vil si halvtørr vin som oppleves som rik men er frisk på smak på tross av 15 g sukker (halbtrocken kan ha opptil 18g/1).

Vinen drikker svært godt nå men den kan lett nytes i minst 10 år fremover. Temperer den til 9º C og drikk den alene eller til torsk i potetsuppe eller fersk kreps, spaghetti og blåskjell.

Schäfer-Fröhlich Bockenauer Schiefergestein Riesling Halbtrocken 2014

Weingut Schäfer-Frölich