Planeta Passito di Noto 2012

Passito di Noto 2012

Mellom vinsmakingslagene for høstens nyheter denne uken drar jeg frem en fin dessertvin fra Sicilia som kom i ny årgang på Vinmonopolet i mai i år. Jeg har smakt flere årganger siden 2009 av denne og 2012 årgangen står ikke tilbake, tvert imot er 2012 et hakk hvassere.

Vingården Buonivini, er en av 6 gårder under Planetafamilien. Gården ligger ikke langt fra byene Noto og Modica, bare noen få kilometer unna kystbyen Pachino. På 51 hektar dyrkes det Nero d’Avola og Moscato Bianco druer som blir til Passito di Noto, Moscato di Noto og Santa Cecilia Nero d`Avola.

Planeta familien har siden deres første vin kom på markedet i 1995 plantet mange nye vinområder og har i dag totalt ca. 360 hektar med vinmarker fordelt på 6 eiendommer over hele Sicilia. Her dyrkes det både lokale og importerte druevarianter, som gir viner med en helt annen stil og klasse enn hva som har vært vanlig på Sicilia. Planeta har flere ganger mottatt Italias høyeste utmerkelse for vin «Tre Bicchieri«.

Jordsmonnet på Buonivini gården hvor Passito di Noto dyrkes er rikt på små kalksteiner og lys leire. Druene er plukket for hånd fra sørvestvendte vinmarker og er høstet i slutten av august. De tørkes i ca 1 måned før de presses, kaldstabiliseres og gjæres i 40 dager. Videre lagres vinen i 4-5 måneders på ståltanker før den flaskelagres i 6 måneder før salg.

Planeta

Passito di Noto har gledet mange ganer siden sin første årgang i  2003. Ikke så rart for den har en god sødme, men samtidig en fin syrlighet som balanserer den fint ut og gir et friskt preg på vinen. Vinen har en kremet tekstur og gode smaker av mango, søte aprikoser, ingefær og sitrus. Vinen er ren i smakene, har god balanse og lengde i smakene. Druen er 100% Moscato Bianco, serveres med en temperatur på 12º C. Drikk innen 2-5 år.

Passer til desserter som sitronpannacotta og rabarbra financier.

PS! Vinmonopolet står oppført med 2011 årgangen, men 2012 er tilgjengelig. For å unngå bomtur kan det være lurt å ringe ditt nærmeste Vinmonopolet som står oppført med vinen på lager og sjekke om de faktisk har 2012 årgangen, eventuelt bestille den gjennom nettbutikken deres. Eller kjøp 2011 årgangen som også er god.

Planeta Passito di Noto 2011

Planeta