Sitronpannacotta med pasjonsfrukt og hippenkjeks

Sitronpannacotta pasjonsfrukt

Jeg innrømmer med en gang at jeg leser Heia Mat bloggen jevnlig. Når jeg skulle lage bursdagsmiddag til kona sist helg, fant jeg oppskriften til hippenkjeks hos han Espen. Noen endringer på fremgangsmåten ble det som dere kan se når dere vipper innom siden hans og sammenligner. Jeg brukte for eksempel sjokoladepulver i røren og siden jeg ikke liker å tygge på kjernene fra pasjonsfrukten, silte jeg de like godt ut.

For å lage dessert til 8-10 personer er det bare å følge oppskriften under.

pannacotta
2 appelsiner
1,5 sitron
8 dl fløte
90 g sukker
4 plater gelantin

Riv skallet av en appelsin. Skjær appelsinene og sitronene i to og press ut saften av de i en passe stor gryte. Kok opp sammen med appelsinskall og sukker mens du hele tiden rører forsiktig i blandingen. Ha i 6 dl fløte, kok opp, og la det trekke på medium varme i ca. 15-20 minutter. Legg gelatinen i kaldt vann i 3-4 minutter. Ta gryten bort fra varmen. Kryst vannet av gelantinen, ha den i vesken og rør til den er løst opp. La stå og kjøle seg noe ned.

Pisk 2 dl fløte til krem og vend den inn i den lunkne vesken med en slikkepott. Hell blandingen over i passende former og sett i kjøleskapet. La gjerne stå over natten, men dekk da til formene med aluminiumsfolie. NB! Husk å la det være plass til sausen over pannacottaen.

pasjonsfruktsaft
20 stk pasjonsfrukt
1 ss sukker

Skjær pasjonsfruktene i to og skrap ut fruktkjøttet gjennom en finmasket sil med en spiseskje. Ha tålmodighet gjennom denne delen, det tar tid å få skrapt ut alle. Jeg rørte inn ca 1 ss sukker i saften for å dempe syrligheten noe. Saften kan også settes i kjøleskap over natten, med lokk på. Du må uansett vente med å helle saften over pannacottaen til den er helt stivnet ellers vil saften blande seg. Ha den helst over rett før servering og pynt med hippenkjeks.

hippenkjeks
3 dl fløte
300 g hvetemel
300 g melis
1-2 ss kakao

Pisk/rør inn alle ingrediensene for hånd. Utfordingen nå står i å få smurt deigen ut i passe tynne striper på et bakepapir som du legger flatt på spisebordet. Jeg brukte en slikkepott som stod klar i en beholder med kokt vann i. Legg litt deig på papiret og spre den i et tynt og jevnt lag utover med slikkepotten. Legg papiret på en stekeplate og sett i ovnen i 5 minutter på 225° C. Mens du venter på de skal bli ferdig er det bare å gjøre et nytt forsøk på et nytt stykke bakepapir. Når deigen er ferdigstekt er det lurt å la den kjølne litt før du skjærer ut passe stykker som du kan bruke til pynt.

Ben Rye 2009_

Til denne desserten trakk jeg frem en gammel kjenning, Donnafugata Ben Ryé Passito di Pantelleria. Det ble en veldig fin match med vinens sødme mot den lett sødmefulle pannacottaen. Den friske syrligheten fra pasjonsfrukten ble fint rundet av med en lett syrlig smak av aprikos og blodappelsin fra dessertvinen. Årgangen jeg hadde til her var 2009, men den har vært jevnt over like godt i alle årgangene fra 2007-2010, som jeg har smakt.

les også om Ben Ryé Passito di Pantelleria 2008.