Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Lammesadel

Gni kjøttet med hvitløk, rosmarin, salt og pepper. Snitt fettsiden på sadelen. Brunes i stekepanne i ca 5 minutter til kjøttet er gyllent og fettet er sprøstekt. Stekes videre med fettsiden opp i stekeovnen på 180° i ca 15 minutter. La kjøttet hvile i ca 10 minutter. Skjær deretter kjøttstykket…

Les mer


Pio Cesare Barolo 2004

En av de store Baroloene. Nesen er typisk Nebbiolo, med mye eik i anslaget. Ikke spesielt kompleks nese. Stor og kraftig konsentrert smak som varer lenge. Hint av fioler, bjørnebær syltetøy, lakris og  kryddernellik. Tydelig vanilje på nesen også etter en stund.  Nydelig vin. Må dekanteres (1t).…

Les mer


Barmens stekte pærer

4 pærer av type Passe Crossanne 2 ss smør 4 ss brunsukker 1 vaniljestang ½ dl lønnesirup 50 g lyse og mørke rosiner 30 g pinjekjerner 1 ss smør 1 ss sitronsaft 1½ dl fløte Del pærene i 1 cm tykke skiver. Varm 2 ss smør i en panne, tilsett brunsukker og legg pæreskiver i pannen. Del vaniljestang på…

Les mer


Lammefilet med senneps-smør

800 g Ytrefilet av lam Smør til steking Salt og nykvernet pepper 150 g Smør 1 Kvast(er) Rosmarin 4 ss Persille 1 ss Fransk sennep, fin 1 ss Sennep, grov 4 ss Brødsmuler 5 dl Lammesjy Nypoteter Kantareller 1 Løk 6 Tomater Potetpuré: Skrell potetene og del i to. Kok potetene med hakket sjalottløk og…

Les mer


Fiskegryte med snøfrisk

600 gr ca fiskefilet av torsk, sei, eller ørret 1 liten purre 1 paprika rød 1 fedd hvitløk 2 ss TineSmør 1 ts salt 2 ts pepper litt sitronsaft 3 dl TINE Matfløte 1 beger (125 g) Snøfrisk Naturell eller dill litt basilikum frisk, hakket Fremgangsmåte: Hakk paprika og skjær purre i strimler. Fres…

Les mer


Vin lagrings- og serverings temperaturer

For kald hvitvin skjuler både smak og aroma; dette gjelder også for rødvin. Når røde viner serveres for varme, vil de faste stoffene (eksempelvis garvestoff) fremheves og dominere smaksbildet, noe som gir et helt feil inntrykk. Konsentrer deg om å gi vinen den optimale temperatur, slik at den for…

Les mer


Sommerdrink med hyllebærsaft

Ble anbefalt denne drinken hos "Farmers Market",  i de sene, varme sommertimer blir denne en vinner. 1/2 Lime 1 ss brunt strøsukker 2 cl rom ca 1 dl tørr hvitvin ca 1 dl hylleblomst saft Ta sukkeret i en morter, kryst saften av limen oppi og mal det hele sammen til det blir en jevn masse. Hell oppi…

Les mer


Bruscetta

5 modne tomater 1/2 rødløk 160g fetaost 2ss olivenolje, extra vergine 1ss rødvinseddik 1 ts oregano Finhakk tomatene og løken, smuldre fetaosten og legg alt i en liten bolle. Hell over olivenolje , rødvinseddik og oregano. Rør forsiktig og smak til med salt og pepper. Skjær til passende store…

Les mer


Lammeskank

Frosne lammeskanker koster så lite som 130.- kr per kilo, men ikke la prisen lure deg. Etter den er tilberedt som vist her, smaker det utrolig godt. Må prøves! NB! Beregn minimum en dag til tining. 6 stk lammeskanker 1 ts korianderfrø 1 liten, tørket chili 1 ss frisk rosmarin 1 ts tørket merian…

Les mer


Sitron Creme-Brulè (10 porsjoner)

9 egg 375g sukker 3dl kremfløte 4 sitroner (saft og skall) Marscaponecrem 1dl marscapone ost 1/2 dl kremfløte 1ts mynte gelè 1ss melis 1 vaniljestang (bruk kun frøene) Pisk sammen egg, sukker og fløte i en kaserolle. Tilsett sitronsaften og skallet. Rør godt inn. Sil blandingen og hell oppi små…

Les mer


Karamellis

3 deler Karamell saus 1 del konjakk Rør sammen til en jevn masse, sett i fryseren i 2 timer til den er tyknet noe. Ta den ut og hell over vanilje eller krokanis. Nydelig dessert.

Les mer


Lustau Solera Reserva Puerto Fino

Gylden farge. God og delikat duft med flor, frukt og fat. Smaken er fruktig og med et rikt anslag, svært bra frukt- og syrebalanse, gode nøttearomaer i slutten. Flott tørrhet. Meget godt kjøp. Passer til både kjøtt og fisk. mer om Lustau

Les mer