Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Saracco Moscato d’asti 2007

Intenst fruktig duft av grønne overmodne epler. Fruktig anslag, sprudlende sødme som minner om bruspulver, bløtt deilig skum, frisk og fin vin som sitter godt. Drikkes best fersk. Passer til søte fruktdessereter og jordbær. Drue: 100% Moscato Acienda Agriccola Saracco vinmonopolet 129.- kr (v#…

Les mer


Mangococktail "Thai"

3 modne mango 5 dl mangojuice saften av 1 lime Skrell mangoene og fjern stenene. Ha fruktkjøttet i en blender sammen med juicen. Tilsett limesaften og kjør alt til en tynn purè. Sil pureen og sett den kald. Limeskum: 1 dl sukkerlake 3 ss calvados 250 g eggehvite 1 dl ferskpresset limesaft 1 dl…

Les mer


Mangococktail "Thai"

3 modne mango 5 dl mangojuice saften av 1 lime Skrell mangoene og fjern stenene. Ha fruktkjøttet i en blender sammen med juicen. Tilsett limesaften og kjør alt til en tynn purè. Sil pureen og sett den kald. Limeskum: 1 dl sukkerlake 3 ss calvados 250 g eggehvite 1 dl ferskpresset limesaft 1 dl…

Les mer


Alessandria Langhe Nebbiolo Prinsiòt 2007

Deilig vin. Rik, konsentrert og vellaget vin med god frukt, fløyelsmyk med lang smak, syrlige bær, sorte plommer, hint av urter, blomster og sjokolade, lakris og fat. Passer til; Kraftige kjøttretter, barbeque, biff, lam, vilt. vinmonopolet 195.- kr (v#5655301)

Les mer


Kongekrabbe Ginger Lime

4 klør av rå kongekrabbe (til nød kokt kongekrabbe) 1 ingefærrot 1 finhakket hvitløkfedd 1 sitrongress-stamme 1 lime 1 estragonkvist olje til steking maldonsalt 100 gram smør 1 dl risvin-vinaigre 1 ss worceste-saus tabasco Del kongekrabben i passende stykker. Vær varsom med å lirke ut kjøttet så…

Les mer


Giovanni Rosso Barolo Cerretta 2004

Flott duft med mye eksotisk karakter, lær, lakris, tobakk, anis, trevirke, trøfler og blomster. Bløtt anslag, veldig myk og god med fine syrer og gode tanniner, masse krydder, tobakk, anis. En raffinert og velbalansert vin. Passer til kraftige kjøttretter. Giovanni Rosso vinmonopolet 350.- kr…

Les mer


Hjortestek "Kardinal"

600 g hjortestek 1 sjalottløk, finhakket 1 gulrot i terninger 2 fedd hvitløk 1 kvast timian 2 ss sherryeddik 1 dl rødvin 1 ss bærgelè smør og olje til steking sitronsaft 2 røde epler 2 ss honning 4 ss calvados Kardinalpurè 4 mellomstore rødbeter 4 løk 1/2 ts malt spisskummen 1 dl soyaolje 1 dl…

Les mer


Iskald rabarbrasuppe med vaniljepana cotta

300 g rabarbra 5 dl vann 1 dl sukker 1 vaniljestang 1 liten kanelstang Vask rabarbraen og kutt den i biter. Ha dem i en kjele sammen med vann, sukker, delt og utskrapet vaniljestang og kanelstang. Kok opp og la suppen småkoke i 30min. Sil suppen og sett den til avkjøling i kjøleskapet. Vanilje…

Les mer


Asparges ”Parmigiano Reggiano”

2 ss pesto 250 g pistasienøttekjerner 1 egg, sammenpisket klaret smør til steking Parmesan-is Lages helst en dag i forveien. 100 g parmesan, finrevet 5 dl fløte Ha parmesan i en blender. Kok opp fløten og hell over parmesanen. Kjør blandingen på middels hastighet til den blir helt glatt. Ha den…

Les mer


Soyamarinert laks med syltede grønnsaker

300 g salmalaks 2 ss sukker 2 ss salt Bland salt og sukker og vend ørretfileten i blandingen. La fisken sukre/salte seg i 15 minutter. Vask av saltet/sukkeret og skjær fileten i 1cm tykke skiver. Pensle med soyamarinaden og la det marinere i 10 minutter. Hold gjerne kaldt i kjøleskapet til…

Les mer


Selbach Zeltinger Schlossberg Riesling Kabinett 2008

Nydelig vin. Strågul på farge. Veldig tiltalende duft og smak av søtlig frukt, noe tropisk, men mest epler samt mye mineraltoner. Flott syre og frukt, særlig epler, sitter veldig godt og lenge med en frisk og rund avslutning. Passer til sjømat, og asparges. les mer Selbach Oster vinmonopolet 168.-…

Les mer


Tomatsaus

2 hvitløksbåter 2 ss olivenolje 1 liten tørket chili, knust 2 ts tørket oregano 3 bokser italienske plommetomater (à 400g) 1 ss rødvinseddik 1 neve basilikum grovhakket salt og nymalt pepper 2-3 ss xtra vergine olivenolje Stek hvitløken forsiktig i olivenolje i en gryte. Ha i chili, oregano og…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: