Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Ramey Fort Ross Seaview Chardonnay 2016

Ramey lager noen flotte Chardonnay-viner. Så gode at jeg noen ganger graver ekstra dypt i lommeboken for å kunne nyte en av de og strekker gjerne den gode opplevelsen ved å ta et par glass over flere dager for å nyte den ekstra lenge. -  -  - David Ramey ble forelsket i vin på syttitallet og…

Les mer


Nudlesuppe med ingefær

Yngstegutten, Ludvig, kom hjem fra skole i USA nylig og har lagt om matvanene og er blitt vegetarianer. Bra for han og nå bra for oss. Nye retter prøves ut fortløpende og dagens suppe er et resultat som jeg/vi ble bra fornøyd med. Gode og forfriskende smaker! Jeg ble også godt fornøyd med…

Les mer


To fornemme, søte viner

En dessert kan godt nytes uten drikke til, men en god vin som møter sødmen i desserten men som også tilfører noe ekstra gjennom syren, kan løfte totalinntrykket en ekstra dimensjon. Her har jeg plukket frem et par godsaker med litt forskjellig sødme som garantert vil komme til å glede flere enn…

Les mer


Sayadieh Samak, libanesisk fisk og ris

Kokken, Henrik Henriksen, har komponert mange fine retter som ikke er for vanskelige å lage. Denne oppskriften fant jeg i A-magasinet (#12) i Aftenposten og ble inspirert til å lage den selv. Resultatet ble en annerledes men særdeles velsmakende rett. -  -  - til 4 personer 600 g torskefilet 3 dl…

Les mer


Tamellini Le Bine de Costiola Soave Classico

Soave er kanskje ikke den vinen som du tenker på først når du vil ha en frisk og fruktig vin, men når det kommer til denne bør du absolutt ha den i tankene, eller i glasset. Le Bine er husets toppvin og har fått navnet fra deres beste vinmark. -  -  - Tamellini familien har dyrket vin i fire…

Les mer


Fransk kyllinggryte

De siste ukers hendelser med Coronavirus har vært helt uvirkelig. At den på så kort tid har bredt seg verden rundt og på mange måter har bragt land og kontinenter til knes er ingen spøk. En får bare håpe at det ikke vil vare for lenge og at samfunnet snart vil komme tilbake i gjenge. I mellomtiden…

Les mer


Künstler Kostheim Weiss Erd Riesling Trocken Grosses Gewächs 2018

Gunter Künstler er en knallprodusent fra Rheingau i Tyskland. Vinene hans har prydet bordet, vinkjelleren og gledet smaksløkene mine i mange år. Som oftest hans hvite viner, men også hans svært gode Spätburgundere! 2018 årgangen av Weiss Erd fikk hele 97 poeng av James Suckling. -  -  - Franz…

Les mer


Massimo Clerico

Massimo Clerico . foto © Jørn Broll På en vintur til Biella i Alto Piemonte for noen år møtte jeg vinmakeren Massimo Clerico, hvis viner er svært gode og som jeg gjerne skulle ha sett tilgjengelig på Vinmonopolet. -  -  - Massimo Clerico holder til i Lessona i vindistriktet Alto Piemonte omlag en…

Les mer


Cant. Terlano Pinot Noir 2018

Ukens vin kommer fra et godt ansett kooperativ fra nord i Italia. Her får du en overraskende god og pent priset Pinot Noir fra Alto Adige, en vin som kan tas frem i mange sammenhenger. Ikke minst til fredagspizzaen. -  -  - Som nevnt holder kooperativet Terlan til i vindistriktet Alto Adige (Syd…

Les mer


Brick House Gamay Noir 2016

Gamay? Sa du Gamay? Jeg liker ikke Gamay! Bortsett fra denne da, denne er god :) Kvalitet koster litt mer men når vinen smaker som denne tar jeg meg råd til det. -  -  - Doug Tunnell startet Brick House Wineyard i 1993 etter å ha jobbet i 18 år som krigskorrespondent for CBS News med base i Beirut,…

Les mer


Rall White 2015

Donovan Rall er en vinmaker å holde øye med og ikke minst vinene hans. Denne hvitvinen er for eksempel en vin til å holde både øynene og munnen åpne for, ikke bare fordi det er en svært god vin men den er også satt ned 100.- kroner fra 370.- til 270.-kr. -  -  - Donovan Rall er en av dem som jeg…

Les mer


Chateau Musar 2012

Jeg kommer ikke utenom Musar sine viner. De viser alltid storhet og glede når en flaske åpnes. Noen årganger er gjerne spesielt gode og denne 2012 årgangen er akkurat det, spesielt god. En vin som gleder stort. -  -  - Chateau Musar ble grunnlagt i 1930 av Gaston Hochar som den gang var bare 20 år…

Les mer