Kremet asparges-risotto


Jeg har det mye moro med å teste ut nye risotto-kombinasjoner og mange av de blir svært vellykket. Som denne. Vellykket var også vinvalget, både med og uten mat. Inspirasjon til retten er hentet fra: Federicofusca
– – –

til 2 personer

300 g Carnaroli risottoris
2 bunter asparges
3 glass hvitvin
1 dl olivenolje
1 sjalottløk
30 g smør
1/2 gul løk
100 g parmesan
Proscuito

Asparges Kutt opp den gule løken og nedre stilken av aspargesene. Varm olje i en gryte, ha i løk og asparges, krydre med salt og pepper og en øse med vann, kok opp til alt er gjennomstekt/kokt. Mos det hele med en stavmikser til en fin jevning. Sett til siden.

Ha olje i en stekepanne på medium+ varme og stek aspargestoppene til gjennomvarme. Dryss over en klype salt, slå av varmen og la stå til servering.

Risotto Finkutt sjalottløk og ha i en stekepanne på medium varme med olivenolje og risottorisen, stek i 5 minutter under stadig omrøring til risen er gylden. Ha i 2 glass hvitvin i gryten (og en i kokken), en øse vann/kyllingkraft og asparges-jevningen, rør godt sammen mens det småkoker. Ha i smøret og parmesanen, rør godt og jevnlig til risen er «al dente». Server og anrett med aspargestoppene og noen biter prosciutto.

Smaken på risottoen er frisk, fyldig, salt og med litt bitterhet fra aspargesen som blir godt pakket inn av en god fedme fra vinen sammen med en frisk avslutning. En god vin til å nyte alene men passer også superfint til mat, som denne retten. Avondale Anima Chenin Blanc 2020 kommer fra Sør Afrika, er økologisk dyrket og har fått litt tid på franske fat men har ikke tatt skade av det, tvert imot. Med god syrestruktur og fine smaker av fersken og melon, har den en fin balanse i tillegg som gir den mange fine lag av smaker gjennom hele smaksbilde.

Avondale Wines