Nudlesuppe med ingefær

Yngstegutten, Ludvig, kom hjem fra skole i USA nylig og har lagt om matvanene og er blitt vegetarianer. Bra for han og nå bra for oss. Nye retter prøves ut fortløpende og dagens suppe er et resultat som jeg/vi ble bra fornøyd med. Gode og forfriskende smaker! Jeg ble også godt fornøyd med vinvalget, en Pinot Gris fra Zind-Humbrecht!
– – –

til 4 personer

base
90 g fersk ingefær
4 hvitløksbåter
5 sjalottløk
3 grønn chili
2 ts limesaft
2 ts gurkemeie
2 ts spisskummen
1/2 dl kokosnøtt-olje
koriander

Grovkutt hvitløk, sjalottløk, ingefær, chili, limesaft, spisskummen, gurkemeie og koriander i en blender og kjør til alt er finmalt. Ha i 1 ss kokosnøtt-olje, og kjør litt til til en jevn pasta. (ubrukt base kan oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskap opptil 7 dager).

hvitløksolje
0,5 dl oliven olje
2 store hvitløksbåter

Varm olivenoljen i en liten kjele på middels høy varme. Ha i hvitløksskivene og varm opp til det bruser, 1-2 minutter. Ta ut hvitløksskivene så snart de begynner å bli brun for å unngå at de avgir en brent smak i oljen.

suppe
1 ss olivenolje
1 L grønnsaksbuljong
1 fersk koriander
1 boks kokosmelk
1 eggnudler
1 grønnkål
1 havsalt
2 vårløk
1 lime

Varm en dyp stekepanne med hvitløksoljen på middels høy varme. Ha i paste blandingen og senk varmen til lav, rør konstant i 2 til 3 minutter. Rør inn grønnsaksbuljongen og kokosmelken, kok opp. Ha i nudlene og la småkoke til de er al dente. Ha i grovkuttet grønnkål og smak til med salt. Pynt med koriander og ha litt mer hvitløksolje over. Servèr.

 

Zind-Humbrecht Rotenberg Pinot Gris 2014
Vingården Zind Humbrecht ble etablert i 1959 og har sitt hovedsete i byen Turckheim, en halvtimes kjøretur vest for Colmar. Her lager Olivier Humbrecht (Master of Wine)og hans høyre hånd Paul McKirdy en rekke flotte viner sammen basert på biodynamiske prinsipper. Totalt sett rår de over 40 hektar vinmarker og produserer omlag 180 000 flasker i året.

Pinot Gris er det franske navnet på denne hvitvinsdruen, men den kalles også Pinot Grigio i Italia eller Grauburgunder i Tyskland. I Frankrike er pinot gris mest kjent for sin aromatiske, fete og fyldige smaker. Jeg synest Pinot Gris gjerne trenger litt ekstra modningstid så selv om det nå er 2017 årgangen som er tilgjengelig, fant jeg frem 2014 årgangen fra vinskapet. Den hadde utviklet seg flott og ga en mer dybde i smakene, fargen på vinen var dypere, men friskheten var intakt. De aromatiske smakene av fersken, moden melon, hvit pepper og en rik fedme, sammen med et medium syrenivå, gikk utmerket til den leskende og lett syrlige suppen. Vinen, temperert til 9-10º C, var en utmerket følgesvenn til smakene i suppen.

les mer:
Riesling Brand GC 2017
Rangen de Thann Clos Saint Urbain Riesling 2010