Zind-Humbrecht Riesling Brand GC 2017

Zind Humbrect har lenge stått for meg som en av de bedre produsentene fra Alsace. Flere kan nevnes selvfølgelig, gårder som Weinbach, Ostertag, Albert Mann, Marcel Deiss, Josmeyer, Kientzler, Kreydenweiss, for å nevne noen, men her er det Brand som gjelder!

–  –  –

Vingården Zind Humbrecht ble etablert i 1959 og har sitt hovedsete i byen Turckheim, en halvtimes kjøretur vest for Colmar, vinhovedstaden i Alsace. Her tryller Olivier Humbrecht (Master of Wine)og hans høyre hånd Paul McKirdy en rekke flotte viner sammen basert på biodynamiske prinsipper. Totalt sett rår de over 40 hektar vinmarker og produserer omlag 180 000 flasker i året. Vinmarkene de produserer på er Rangen de Thann (5.5 hektar), Goldert i Gueberschwihr (0.9 hektar), Hengst i Wintzenheim (1.4 hektar), Brand i Turckheim (2.4 hektar), Rotenberg (1.8 hektar) og Clos Häuserer (1.2 hektar) in Wintzenheim; Herrenweg (11.5 hektar), Clos Jebsal (1.3 hektar) og Heimbourg (4h hektar) i Turckheim samt Clos Windsbuhl (5.15 hektar) i Hunawihr.

Navnet Brand (ildsted) en påminnelse om at denne delen av markene her ble ødelagt av brann men i dag er markene her kjent for et meget rikt og godt jordsmonn med gode vekstforhold for druene. 2017 er regnet som en strålende årgang for vinene fra Zind Humbrecht på tross av et vanskelig år med mye frost. Ikke på 60 år har de opplevd at selv marker som Herrenweg i Turckheim ble utsatt for så mye frost som i 2017. Utbyttet ble derfor svært lavt, men kvaliteten er svært god selv om brand kanskje ikke når opp til 2015 årgangen er den ikke langt unna.

fakta
– 85% av produksjonen selges til hele 55 land hvor mesteparten går til Tyskland, Italia, USA, Japan, England og Skandinavia
– Paul McKirdys personlige favorittårganger er 2010, 2013 og 2017

Vinranker i Alsace. foto © Jørn G. Broll

vinifikasjon
Druematerialet er 100% Riesling fra Brand markene hvor jordsmonnet består av granitt og svart glimmer. De bratte markene er orientert mot sør og sørøst og får mye sol og er godt skjermet fra vindene fra nord, noe som gir et varmt og tørt jordsmonn. Vinrankene her er i gjennomsnitt 67 år gamle. Drueklasene presses hele i 12-15 timer, før den får 1 års fermentering/lagring på bunnfall i gamle eikefat med naturlig gjær. Etter ørlite svovling tappes den direkte fra fat til flaske med kun lett filtrering.

smaksnotater
Jeg har lenge likt Brand og Rangen de Tann vinene fra Zind Humbrecht. Brand er en spesielt god, fyldig og rik vin med oljet tekstur med smaker av tropiske frukter, melon og fersken, appelsinskall og klementin. Allerede på duft overrasker og lover den en spesielt god smaksopplevelse, og den skuffer ikke. Leskende smaker med integrert syre som etterlater en spesielt god og leskende men dog noe kort utgang som uansett får meg til å ønske å smake mer av den.

Selv om den drikker godt nå vil den utvikle seg postitivt etter noen år i kjelleren og kan med fordel lagres i 20 år til. Jeg serverte den med hell temperert til 12° C og da til blomkålsuppe med reker (NAM!) men den vil uten tvil også passe til nyfisket skrei!

Zind-Humbrecht Riesling Brand Grand Cru 2017

Domaine Zind Humbrecht