Zind Humbrecht Rangen de Thann Clos Saint Urbain Riesling 2010

Jeg hadde aldri trodd jeg skulle smake en så god «ikke tysk» Riesling som denne. Men så ligger ikke Zind-Humbrechts gård i Alsace så langt fra elven Rhinen og Tyskland heller.

Den ble først smakt under en “Asiatisk mat og viner fra Alsace” tilstelning med en super sjøkreps og mangosalat til, men nå sist lørdag laget jeg en Lars Barmen rett, Blomkålsuppe med sjøkreps, som ga en ultimat mat/vin-opplevelse.

Vingården Clos Saint Urbain ligger rundt Chapel Saint-Urbain i midten av Rangen Grand Cru vingård i landsbyen Thann, helt i sydspissen av Alsace. Fjellsiden her har bratte sørvendte skråninger og jorden har en blanding av vulkanske bergarter og aske med fin sandstein. Gården ble grunnlagt i 1959 og drives nå av Olivier Humbrecht som også innehar en Master of Wine. Vinstokkene her er 48 år gamle og dyrkes biodynamisk siden 2002, vinmarken er på 40 hektar og det produseres ca 160,000 flasker i året.

Rangen de Thann
foto © Marianne Johnsen

2010 er en av de beste årgangene på lenge. Thann er fra før kjent for et meget rikt og godt jordsmonn med gode vekstforhold for druene, men konsentrasjonen i druene dette året ble spesielt gode. Temperaturen endret seg sakte fra -26° C før jul til en svært varm juli, sammen med en sen innhøstning (november) samt en svært rask gjæring, ga optimale forhold.

Denne Rieslingen har en super frisk duft av blomster og mineraler. Enestående frisk og med lett sødmekarakter, smak av blomster og eple, full av mineralitet og nydelig balansert. Fin fløyelsaktig tekstur med en lett restsødme i avslutningen. Jeg gleder meg til å følge denne etterhvert som den får utviklet seg etter noen år i kjelleren. Den kan drikkes godt nå men kan også med fordel lagres helt frem til 2035. Serveringstemperatur 11 grader.

Passer til blomkålsuppe med sjøkreps, sjøkreps med mangosalat, asiatiske retter eller kontemplasjon.

Drue: 100% Riesling

Vær rask, det er kun 8 flasker igjen av denne årgangen på Røa. 2011 årgangen av denne vinen kommer ikke på Vinmonopolet før til høsten 2013.

Alsace-wine.net

TheWineDoctor.com

Domaine Zind Humbrecht

Vinmonopolet 492.- kr (v#174301)

andre Zind Humbrecht viner på vinmonopolet:
Zind-Humbrecht Clos Saint Urbain Rangen de Thann Pinot Gris 2005
Zind-Humbrecht Clos Windsbuhl 2010
Zind-Humbrecht Pinot Blanc 2011
Zind-Humbrecht Riesling Gueberschwihr 2010

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: