Les Pierrelles Crozes-Hermitage 2016

En times kjøretur rett sør for Lyon i nord Rhone på gården Domaine Belle, lages det flotte slanke viner på totalt 20,5 hektar vinmarker. Gården ble etablert i 1933 av Albert Belle, men det var ikke før i sitt femtiende år i 1989 at han besluttet å bryte med det lokale kooperativet Tain Co-opérative for å gi ut viner med egen etikett. I 1990 kom den første årgangen og vinene er siden da blitt bedre og bedre. Avlingene er redusert, fatbruken er moderert og de har gått over til økologisk produksjon.

I dag er det den eldste sønnen Philippe som driver gården med god hjelp fra broren Jean-Claude, sistnevnte jobber i tillegg med fruktproduksjon og driver også en vinplanteskole. Selv om faren, Albert, er pensjonert klarer han ikke å holde seg unna produksjonen og er ofte å se i vinmarkene eller i produksjonskjelleren. De er mest kjent for sine to Crozes-Hermitager, Les Pierrelles og Cuvée Louis Belle. Sistnevnte hører til blant de beste vinene som produseres i appellasjonen. Les Pierrelles er en vinmark på hele 10,5 ha som ligger på forholdsvis flatt land rett syd for Pont-de-l’Isère. Druematerialet til Crozes-Hermitage Cuvée Louis Belle plukkes manuelt til tross for at vinmarken er bratt og tung å drive, vinstokkene er fra 30 til 100 år gamle og den totale produksjonen ligger på ca 30 000 flasker.

De eier også 1,5 hektar i Hermitage fordelt på 1 hektar Syrah i Murets (0,67 ha) og Diognières (0,35) og ½ ha beplantet med Marsanne (75 %) og Rousanne (25 %). Andelen i Hermitage ble kjøpt inn i 1971. I tillegg har de en eiendom på 0,5 hektar i St.-Joseph på den sørlige siden av Tournon.

Roche Pierre Vineyard. foto © Domaine Belle
Roche Pierre Vineyard. foto © Domaine Belle

vinifikasjon
Les Pierrelles er en vinmark på hele 10,5 ha som ligger på forholdsvis flatt land rett syd for Pont-de-l’Isère. Jordsmonnet er sedimentært med en stor andel grus, sand og leire etter forhistoriske vannveier. Druene er 100% Syrah som høstes inn manuelt, hvor 50% avstilkes og gjæres i stål- og flislagte sementtanker etter en kort periode med kaldmaserasjon. Etter en ganske varm, 30-32° C, fermentasjon overføres vinen til små eikefat (pièces). Vinen fatlagres i 12 mnd med 15% nye eikefat, de øvrige fatene er mellom 1 og 5 år gamle.

smaksnotater
En sval og kjølig vin med fin dybde i frukten og en frisk, lett og tørr utgang. Frukten er kjøttfull, leskende med smaker av bjørnebær, sorte oliven, blåbær, tørket frukt og pepper. Tanninene er finkornet, smakene behagelig, i det hele tatt en behagelig hverdagsvin som passer best til mat, temperert til 16-17° C og da til kyllingklubber med asiatisk barbecuesause eller urtetrekt indrefilet. Vinen bør helst drikkes innen 5-6 år.

Les Pierrelles Crozes-Hermitage 2016

Domaine Belle