La Staffa Verdicchio 2017 og Rincrocca 2015

Det er nå 3 år siden jeg besøkte Riccardo Baldi smakte vinene hans for første gang. Spesielt hans Verdicchio-viner er strålende, ganske enkelt de beste vinen jeg har smakt av denne druen! Gleden er derfor stor når vinene hans blir tilgjengelige på Vinmonopolet i morgen, fredag 6/7!

–  –  –

La Staffa, ligger midt i verdicchiodruens beste område, Castelli di Jesi en 40 minutters kjøretur vest for havnebyen Ancona. Riccardo var kun 19 år da han tok over gården fra sin far, Mario, i 2009 var den på 2 hektar. Men selv om han var ung og uerfaren skulle det vise seg at den første årgangen hans ble svært god. Noe som også gjorde at han ganske raskt ble lagt merke til i USA gjennom Decanter. Etter å ha smakt alle hans første 5 årganger på gården i desember 2015 og nå 2015 og 2017 årgangene, er at vinene hans er blitt enda mer presise og rene i uttrykket, samtidig som intensiteten i vinene fremdeles er der.

Produksjonslokalene og markene til La Staffa. foto © La Staffa

I dag er vinmarkene på totalt 10 hektar og produksjonen på 45 000 flasker i året. Den høyestliggende marken hans, Rincrocca (400 m.o.h.), er hans Cru og går blant annet med til å lage Riserva viner i de beste årgangene. Riccardo jobber etter organiske prinsipper og ble organisk sertifisert i 2017. Han jobber også biodynamisk, men har foreløbig ingen planer om å bli biodynamisk sertifisert. I all hovedsak dyrker han Verdicchio og Montepulciano, men har også en liten mengde Trebbiano Toscano druer som blandes sammen med Verdicchio for å lage en musserende vin! Noe som også var vanlig i området her i gamle dager.

fakta
– 60% av vinene eksporteres i hovedsak til USA, men også til Finland, Sverige, Danmark og nå Norge
– beste årganger er 2009, 2013 og 2015
– Riccardo lager 5 forskjellige viner; 2 Verdicchio, 1 Rosè, 1 rød (Montepulciano) og 1 Pet Nat (musserende)

La Staffa Classico Superiore 2017 

vinifikasjon
Classico Superiore lages på 100% Verdicchio druer fra de 8 hektar store markene som ligger i det kuperte Castellaretta-området ved 442 meter over havet ved byen Staffolo. Jordsmonnet er av blandet kalkholdig jord og marley (pulveraktig, knust stein med lavt leireinnhold). Vinmarkene er rundt 30 år gammel. Druene plukkes for hånd og gjæres naturlig i rustfrie ståltanker og betongbeholdere ved kontrollerte temperaturer i 20 dager før den får 1 år på betongbeholdere.

smaksnotater
Denne Superioren gleder umiddelbart med nydelige, leskende og friske smaker av grapefrukt, grønne epler og kiwi. Det er en vin med svært god balanse, nerve og lengde, med tørr utgang. En meget god Verdicchio som er en knapp favoritt av de to (i alle fall i denne årgangen). Server temperert til 10-12º C. Den er fremdeles ganske ung og kan ha godt av noen år på langs. Drikk gjerne til avocadopasta med knasende god kylling!

Rincrocca Verdicchio Riserva 2015

vinifikasjon
Rincrocca er Cru vinen til Riccardo. Den lages på 100% Verdicchio druer fra den 1,8 hektar store marken «Contrada Castellaretta» ved byen Staffolo. Markene ble plantet i 1972 og ligger på 442m over havet. Bare de beste druene brukes til å lage Rincrocca, mosten fermenteres uten skinnkontakt i 20 til 30 dager på betongtanker. Etter den naturlige gjæringen modner vinen videre på tanken i 1 år, før de får minst 18 måneder på flasker.

smaksnotater
Det er ingen tvil om at dette er hovedvinen til Riccardo. Den er frisk med god fylde og har en spesielt god intensitet, med lag på lag av smaker, lime, mandler, grapefrukt og salt-mineraler fra høy forekomst av kalsiumkarbonat fra leire-kalksteins jordsmonnet. Vinen vil lagre godt, anbefaler egentlig å lagre denne i 5 år til før den prøves igjen. Serveres temperert til 10-12° C. Skrei med ertepurè og urtekrem er en god match til denne vinen!

Når jeg lurer på hvor lenge Verdicchio vinene kan lagres er Riccardo overbevist om at de kan lagres i minst 10 år. Han smakte nylig en fra 1988(!), og selv etter 30 år var det en utrolig opplevelse! Vinen var perfekt, lett fyldig frukt og fremdeles med livlig syre, med dufter fra av en annen verden …

La Staffa Classico Superiore 2017

Rincrocca Verdicchio Riserva 2015

La Staffa

Les også tidligere artikkel