La Staffa

LaStaffa sign

Jeg hadde ikke hørt om Riccardo Baldi eller gården hans, La Staffa, før jeg ble bedt på tur til vindistriktet Marche av Ancona Chamber of Commerce. Men på bussen sammen med en liten gjeng vinentusiaster, like før vi ankom gården hans, fikk vi vite at vi skulle møte en 25 år gammel vinmaker som allerede hadde rukket å produsere 5 årganger! Det skulle vise seg å bli turens mest berikende besøk.

– – –

Vi hadde kjørt i 45 minutter vestover fra Ancona, før vi ankom den lille gården til La Staffa, midt i verdicchiodruens beste område, Castelli di Jesi. Gården som den gang var på 2 hektar overtok Riccardo fra sin far, Mario, i 2009, da han var kun 19 år gammel! Det er ikke uvanlig å gjøre nybegynnerfeil når en lager vin for første gang, og ikke minst nervepirrende må det ha vært for Riccardo da hans far trakk seg tilbake fra den daglige produksjonen samtidig som Riccardo laget sin første årgang. Men den første årgangen hans, skulle vise seg bli svært god. Noe som gjorde at han etterhvert ble lagt merke til i USA, og i fjor skrev også vinbladet Decanter om han.

Riccardo Baldi
Riccardo Baldi, vinmaker

Riccardo Baldi startet med 2 hektar vinmarker i 2009 men replantet og utvidet både i 2010 og 2013 og har i dag totalt 10 hektar og en produksjon på 35 000 flasker per år. Riccardo er i godt lag med omlag 20 andre unge vinmakere med sine små gårder som lager vin på Verdicchio druen i og rundt, Staffolo. Venner som både hjelper og utfordrer hverandre.

Den høyestliggende marken hans, Rincrocca (400 m.o.h.), er hans Cru og går blant annet med til å lage Classico Superiore viner i de beste årgangene. Riccardo jobber etter organiske prinsipper, til og med biodynamisk, og blir organisk sertifisert i 2017. Men har ingen planer om å bli biodynamisk sertifisert.

La Staffa Fields and winery
La Staffas kjeller i bakgrunnen, foto © La Staffa

Vi fikk gleden av å smake alle årgangene til Riccardo fra 2009 til og med 2014. Alle som en bemerkelsesverdige gode viner, med kropp og sjel. Den spesielle og karakteristiske smaken av salt og fylde i vinene kommer delvis av at jorden vinrankene står i består av leire med et underlag av sand og sedimenter etter at fjellene her var dekket av sjø for millioner av år siden. De eldste vinrankene her er over 70 år gamle, og hans nye vinranker blir klonet fra de eldste vinstokkene.

De tre siste årgangene (2011-13) er kanskje hakker renere og mer presise enn hans første to årganger, men jeg smiler ennå når jeg minnes smakene av de første to.

La Staffa wines-1

Verdicchio La Staffa Superiore 2014
Dette var en vanskelig årgang, med mye regn om sommeren. Riccardo endte opp med kun å lage denne ene vinen i 2014, en vin som ble en blend av alle vinene hans. Intens og mineralsk, noe salt por av salt. Frisk og lett, men tørr og fin. God munnfølelse, rund, elegant.

Verdicchio La Staffa 2013
Lett duft av tropiske frukter. Klar ren frukt på smak med fin konsentrasjon og syrestruktur hele veien med en lang og intens utgang.

Verdicchio La Staffa 2012
Spesielt fin årgang. Veldig rund og behagelig vin med mer integrert syre enn 2013. Fremdeles frisk og fin, men mer kompleks og fruktig. Liten kraftpakke.

Verdicchio La Staffa 2011
Varmere årgang med mer fremtredende karakter av fersken og honning, fyldig kremet og fruktig, intens og med fin lengde på smakene. Spesielle viner med sjel som lagrer bra. Nydelig balansert vin/årgang.

Verdicchio la Staffa 2010
Første årgang av denne vinen, som den gang solgte for kun 4 Euro!
Nydelig vin, kanskje hans beste så langt! Noe smak av honning, frisk, elegant, fruktig balansert, kompleks med magisk lengde på smakene.

Kart, La Staffa

Rincrokka 2013
Dufter lett av tropiske frukter, mynte og mandler.
Lett og syrlig, intens syrlig egentlig. Lett men fin tyngde, og god lengde. Luftes gjerne 2-3 timer. Fyldig og svært elegant og balansert. Syrlig utgang. Spennende vin! 

Rincrokka 2012
Sval duft av honning. Kremet balansert smak. Lett intensitet. Tørr. Silkeaktig. Noe nøtter. Lett eiket.

Rincrokka 2011
Dypere på dypt, mer frukt dempet syrlighet, honning, hvit pepper, intens, kremet munnfølelse. Lett kjennbar eikesmak. Tørr utgang.

70year old vine
En av flere 70 år gamle vinranker på markene til La Staffa

Rincrokka 2010
Noe sekundærfrukt, honning, kremete, dype smaker, mer integrert syre. Super lengde. Flott årgang.

Rincrokka 2009 (første årgang!)
Den beste vinen av disse, intens, fyldig, kremet, rund fyldig fin syrlighet. Fermenteringen stoppet ikke helt så den har noe mer sødme. Fullkommen lykke og smaker.

Montepulciano 2012
Denne er hans første rødvin, som egentlig skal ligge i enda et par år til. Kun 380 flasker (75 cl) og 2 stk magnum er laget av denne. Ikke engang Riccardo hadde smakt denne fra flaske før, og den ene av de to magnumene ble åpnet og smakt av oss!
Mørk som natten, jordbær, plummer, kanel. Veldig ung vin ennå. Bra med tanniner, kirsebær, syrlig, noe lær. Frisk lang gleder meg til den er ferdig. Bra potensiale.

Cellar_LaStaffa1
Sementtanker for modning

En vin vi ikke smakte og som ble laget for første gang i fjor er en Verdicchio vin laget etter «Pet Nat» metoden, en av de eldste metodene for å lage naturlig musserende vin. En gammel metode som Riccardo er alene om å bruke i området. Vinen kalles «Mai Sentito» og lages foreløbig kun i 3000 eksemplarer.

Alt med dette møtet var spesielt, fra å møte en jordnær, sympatisk ung mann med fine tanker om vinproduksjon som er ekstremt opptatt av å ta vare på jorden på en bærekraftig måte, og ikke minst som lager eksepsjonelt gode viner.

Agricola La Staffa

Oliver McCrum om La Staffa

Videointervju av Riccardo Baldi (av: Stephen Quinn)