Kloster Eberbach

Eberbach viner-2

Jeg har sett flaskene til Eberbach på hyllene før, men det var ikke før en smaking med vinene deres i begynnelsen av mars i år at jeg fikk øynene ordentlig opp for de. I all hovedsak fikk vi smake viner fra 2009 til 2013 årgangene, men også noen godbiter som Ausmannshäuser Höllenberg Spätburgunder 1975 og Steinberger Riesling Edelbeerenauslese 1959! Vinene og historien til gården ble presentert av gårdens administrerende direktør, Dieter Greiner selv.

Kloster Eberbach er den eldste og en av de største vingårdene i Tyskland, som du finner i Eltville am Rhein i vindistriktet Rheingau, knappe 15 minutters kjøretur vest for Wiesbaden. Gården ble grunnlagt i 1136, er på 250 hektar, har 70 forskjellige vinsorter og produserer 2,3 millioner flasker per år. Det er jo en anseelig mengde vin og størrelse på gården, men etter å ha smakt 14 av vinene deres er det ikke noen tvil om at kvalitet på vinene deres er gjennomgående høy. De eier da også 70% av de beste markene i området.

Kloster Eberbachs forskjellige domener heter Assmanshausen, Bergstrasse og Steinberg. I den enorme (5000 kvm) og topp moderne kjelleren i Steinberg blir vinene tatt godt hånd om. For eksempel transporteres vinen skånsomt med tyngdekraft tre nivåer ned i en 14 meters dyp kjeller. Vinkjelleren ligger like utenfor porten til klosteret som igjen ligger rett ved siden av Steinberg vinmarkene, som var favoritt vingården til cistercienser munkene som tidligere bodde i Eberbach klosteret.

Kloster Eberbach eies av den tyske stat gjennom selskapet Hessische Staatsweingüter som også er den største eier av vinmarker i Tyskland.

Steinberg Crescentia Kabinett 2013

Steinberger Riesling Kabinett 2013
Denne er en av Dieter sine favoritter, som han alltid passer på å holde av til sin private kjeller. Prismessig (155.- kr) er den også det beste kjøpet av dette trekløveret.

vinifikasjon
Vinen har ikke fått noen maserasjon. Den lagres kun 5 måneder på ståltanker før den tappes på flaske. Tåler fint å lagres i 15 år.

smaksnotater
Tydelig fersken og honningmelon på duft. Leken og balansert sødme som følges opp av en dempet syrlighet. Den har innsmigrende smaker av fersken, honningmelon og røde epler med florale toner.  Luft den gjerne i 2 timer på karaffel før du drikker den, og da helst tempert til 9-10° C.

Prøv kabinetten til kyllingpai, eller ganske enkelt en grillet T-bone steik. Digg!

Steinberg Trocken 2013-2

Steinberger Crescentia Riesling Trocken 2012
Jeg digger fruktigheten i denne vinen. Den minner meg om hvorfor jeg setter så stor pris på tysk Riesling.

vinifikasjon
12 timers maserasjon på ståltanker. 1/3 av vinen lagres i 6 måneder på gamle tyske eikefat (2400 liter) og de resterende 2/3 lagres på ståltanker. Tappes på flaske i mai 2014. Kan lagres i ca. 5 år.

smaksnotater
Frisk duft av tørt høy, sitrus, melon og fersken. Friske fine, runde, smaker av grønne epler, sitrus, pære og honningmelon. Fin fylde, syrlig utgang. Medium lengde på smakene. Luftes i minst 1 time før konsum. Temperer til 9° C.

Passer for eksempel til mango og kyllingsalat og bakt torskeplomme på ruccolasalat.

Steinberger Riesling 2009-1

Steinberger Riesling Cabinetkeller 2009
Dette er Eberbach sin toppvin, men til 459.- kr er den ikke helt utenfor rekkevidde hvis en ønsker seg noe ekstra godt i glasset.

vinifikasjon
24 timers masserasjon på ståltanker før den har blitt lagret i 2 1/2 år på gamle tyske eikefat (2400 liters). Til slutt har den fått 1 1/2 års flaskelagring.

smaksnotater
Vinen har en elegant fylde, balanse og lengde på smakene. Den har en fruktig smaker av modne epler med en syrlighet som runder vinen av på en perfekt måte.
Drikker du den nå bør du dra opp korken tidlig, den trenger glatt 3 timers lufting på karaffel før den er klar. Temperer til 10° C. Aller helst bør du vente til den har modnet i 6-8 år til før du prøver neste flaske. Tar du godt vare på den kan den holde seg fint i 35 år til.

Prøv den til oliventrekt skrei eller torsk med søtpotetpurè.

Kloster Eberbach

Kloster Eberbach sine viner på Vinmonopolet