Graziano Chenin Blanc 2012

Graziano 2012-1

En billig og veldig god hvitvin fra USA laget på druen Chenin Blanc, er det ikke ofte jeg kommer over. Men for en liten stund tilbake fikk jeg smake denne friske saken fra Mendocino, California, og ble hektet.

Vingården Graziano holder til i Hopland, California, ca 1,5 timers kjøretur nord for San Francisco. Gården eies og drives av Gregory og Trudi Graziano som har 6 hektar egne vinmarker, men kjøper også inn druer. Greg og Trudi startet egentlig vingården allerede i 1988, og var da en av de første som plantet druer i Mendozino, men deres første årgang med Grazianos egen etikett kom først i 2001. Vinrankene er nå ca. 45 år gammel. Vinproduksjonen drives av Tom Barrett.

Chenin Blank er kjent som en blandingsdrue, men Graziano har her laget en ekstremt fin vin som står seg utmerket alene. Druene til denne Chenin Blanc vinen er kjøpt inn fra to av de de eldste gårdene i Mendocino. 48% av druene kommer fra Norgard Vingård i Talmage distriktet like nord for Ukiah. De resterende 52% kommer fra Heil Vineyard i Ukiah, en over 40 år gammel vingård som ligger på en spesiell hvit leirjord som er kjent for å motstå Phylloxera.

Graziano eksporterer mindre enn 10% av vinene sine.

Graziano
foto © Graziano Family of Wines

vinifikasjon
Alle deres hvite viner fermenteres i 5 måneder på nøytrale franske eikefat, før de lagres videre på fat i 4-6 måneder. Det gjøres ingen malolaktisk gjæring for ikke å ødelegge vinens syre og fruktighet.

smaksnotater
Graziano har klart og lage en veldig innbydende vin med en kremet og myk smak, med en veldig fint balansert syrlighet som gir mersmak. Vinen står ut fra mengden med en flotte aromaer av fersken, pære, sitron og en fin mineralitet. Anbefalt drikkevindu for denne vinen er 2-5 år. De beste årgangene for denne er 2007 og 2012, mens 2013 forventes også å bli veldig bra.

Denne vinen vil gå godt til grillet kveite, lakseconfit i soppolje, og avocadopasta med knasende god kylling.

Graziano Chenin Blanc 2012

Graziano Family of Wines