Lakseconfit i soppolje

Lakseconfit11

Jeg tok sjansen på å lage denne retten fra Eivind Hellstrøms bok, Verdens Beste. Règis Marcon hadde laget en lakserett som så overkommelig  ut til å gjenskape. Med noen justeringer ble jeg noenlunde fornøyd med utseende og veldig fornøyd med smaken. Jeg hadde «tilfeldigvis» noen viner til test som jeg smakte til maten og det var bare en ting å si om den saken, Dreissigacker Riesling!

til 4 personer

4 skiver laks à 200g
3 dl soppolje

Soppoljen lages ganske enkelt ved at du har 3 dl rapsolje i en beholder og har en neve tørket sopp oppi. La stå så lenge som mulig, gjerne over natten (12 timer). Fyr opp en stekepanne på middels varme, ha oljen i sammen med litt salt og pepper. Legg fisken med skinnsiden ned og stek i ca. 7-8 minutter. Snu fiskestykkene og fjern fiskeskinnet. Stek til fiskestykket er brunt og krispt, snu fisken og stek videre i 3-4 minutter. Mine fiskestykker var ca 7-8 cm tykke, som en god stek, og trengte såpass steketid.

soppvinagrette
fersk shitake sopp
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
4 ss epplesidereddik
3 ss soppolje
3 ss soyasaus
3 ss hvitvin
salt og pepper

Finhakk sjalott og hvitløk. varm pannen på medium sterk varme, ha epplesidereddik i pannen og la det koke inn. Ha soyasaus og soppolje i pannen, sammen med sjalottløk, hvitløk og shitakesoppen. Stek mens du hele tiden vender i blandingen. Ha i hvitvinen og la det koke inn. Denne prosessen skal ta ca. 5 minutter.

karsepurrè
4 ss karseblader
1 ss rapsolje
salt

Varm opp oljen i en liten panne og ha i karsebladene. Rør mens du holder det varmt.

Kok 8-10 amandinepoteter til de nesten er gjennomstekt. Hell av vannet og la det fordampe. Finkutt et par poteter i tynne staver (til pynt), og del resten av de i 3 tynne skiver. Stek i en blanding av 2 ss rapsolje og 2 ss smør, med passe med salt og tørket basilikum over. Stek til de er krispe og legg på et tørkepapir.

Anrett først soppvinagretten, legg fisken over, potetskivene på siden og potetstavene over fisken sammen med noen ferske karseblader.

Dreissigacker 2012_

Jeg smakte 3 viner til dette måltidet, men det var Dreissigacker Organic Riesling Trocken 2012 som var den beste matchen. Veldig god, frisk og mineralsk vin som også hadde en fruktighet som kledde laksen og den lett salte vinagretten.

Dreissigacker Geyersberg har også blitt anbefalt på bloggen til ovnstekt Stangekylling og torskefilet med jomfrusaus.