Torskefilet med jomfrusaus

Torskefilet1
Det er alltid hyggelig når vi får besøk av våre gode venn Geir fra «Far min sitt kjøkken«. Sist onsdag hadde han med noen fine torskefileter som vi sammen tilberedte etter beste evne. Resultatet får du her.

til 4 personer

800 g torskefilet
2 ss olivenolje
1 ts salt
pepper

Skrap skinnsiden av fisken, skjær/plukk bort eventuelle ben og del filetene i fire like store stykker. La fisken ligge mens du går løs på sausen, potetpurrèn og grønnsakene.

potetpuré
8 stk mandelpotet
4 dl h-melk
2 ss smør
3 fedd hvitløk
1 ts salt
hvit pepper

Skrell potetene og kok de møre i vann med hvitløks feddene. Vannet skal ikke fosskoke da potetene trekker til seg for mye væske og blir vassen. Når potetene nesten er gjennomkokte heller du av vannet og lar potetene dampe av seg. Mos potetene med en potetmoser, og press de gjennom en sikt eller grønnsakspresse. Kok opp melk og smør og hell det over potetene. Bruk en visp til å piske pureen glatt. Skal du lage til flere personer kan dette med fordel gjøres i en kjøkkenmaskin med visp.
Smak til med salt og pepper før servering. Etter du har hatt salt i må man ikke røre så mye i pureen da den kan bli veldig seig og klissete.

saus
3 sjalottløk
2 store tomater
2 ss gressløk
1/2 sitron
1 dl extra virgin olivenolje
salt og pepper

Fjern skallet og finhakk sjalottløken. Del tomatene i fire båter. Fjern innmaten, og del tomatkjøttet i en halv centimeter store terninger. Hell den gode olivenoljen i en kjele og varm den opp. Fres først løken til den er myk og nesten gjennomsiktig. Ha i tomat og finhakket gressløk (eller andre urter), smak til med sitron, salt og pepper. Hvis du synes sausen blir for syrlig kan du balansere den med litt sukker.

grønne saker
1 middels stor purreløk
1 stor gulrot

Del den grønne delen av purreløken på langs, og skyll vekk eventuelle jordrester. Kapp purren i fem centimeter lange biter, og skjær den deretter i fyrstikktynne lengder. Skrell gulroten, skjær den i fem centimeter lange biter, deretter i fyrstikktynne lengder. Ha i gulrot og purreløk, og fres et lite minutt i en stekepanne med litt olivenolje.

100 g god bacon
Finhakk baconet, og stek det til det er sprøtt i en stekepanne. Spre over tallerkenen ved servering.

Varm olivenoljen i en god stekepanne til den er nesten rykende varm. Legg fisken i med skinnsiden ned og la den ligge i ro mens den steker. Den skal ligge til du ser at skinnet slipper taket og blir godt brunt. Kjenn gjerne på fisken med fingrene om den fremdeles er myk. I stedet for å snu fisken og steke et minutt på andre siden pleier jeg heller å øse godt med smeltet smør over fisken, gjentatte ganger, i ca ett minutt. Ha salt og nykvernet pepper over etter ønske og servèr straks.

Dreissigacker_

Dreissigacker Bechtheimer Geyersberg Riesling Trocken 2011 er en tørr hvitvin, men den har en fin fylde og frisk avslutning som kledde denne retten. Det er ikke den billigste vinen, men når smaksopplevelsen blir som her, kan prisen forsvares.