Ovnstekt Stangekylling med sopprisotto

KyllingRR-ws

Jeg har tidligere laget en meget god rett, Indisk kyllingsuppe, innsendt av Marius Søbye. Denne gangen er det hans oppskrift på ovnstekt kylling med risotto som gleder smaksløkene.

1 hel Stangekylling (ca. 1,7 kg)
2 kvister fersk rosmarin
1 ts paprikapulver
1 ts chilipulver
200 g godt smør
4 fedd hvitløk
1/2 appelsin
1 hel sitron
2 ts salt

Sett mye godt smør til temperering. Når det er mykt kan du blande salt, hvitløk, finhakket rosmarin, sitronsaft, paprikapulver og chillipulver godt inn i smøret.
Lag lommer under skinnet på kyllingen og fyll smørblandingen inn i åpningene. Smør også hele fuglen utenpå og bruk eventuelt resten som fyll inni fuglen sammen med sitronbåter, appelsinbåter og hvitløksbåter. Bind opp fuglen med et bomullshyssing (1mm). Stekes på rist 180 grader i 2 timer. Ha langpanne under som tar vare på all kraft. Øs kraft over fuglen av og til.

risottoKylling ikke saaa raa
300 g risotto ris
3 ss rød paprika
3 ss steinsopp
2 fedd hvitløk
1 stangselleri
3 stk sjalottløk
5 dl kyllingkraft
4 ss solsikkeolje
1/2 flaske hvitvin
100 g fersk parmesan
50 g tørket sopp
salt og pepper

Fres løk og hvitløk i oljen. Ha i risen og vend godt sammen. Ha i vinen, litt om gangen, og kok inn. Spe jevnt på med kyllingkraften mens du hele tiden vender om risen. Ha i finkuttet stangselleri, steinsopp, og rød paprika midt i prosessen. Mot slutten har du i parmesan og mer kyllingkraft. Pass på at du har godt med veske i risottoen så den ikke blir for tørr, risen skal være «al dente», ikke gjennomkokt men med litt motstand når du tygger. Sil kraften fra langpannen og ha i risottoen.

gremulata
skallet av 1 sitron
2 hvitløksfedd, finhakket
2 ss finhakket persilleD+G
salt og pepper

Anrett og server med litt gremulata over risottoen.

Til denne retten smakte jeg to forskjellige viner. Dreissigacker Bechtheimer Geyersberg Riesling Trocken 2011 med sin gode fylde og friske avrunding synes jeg fulgte retten best, men også den ueikede rødvinen Dal Nostro Giardino Barbera d’Asti 2011 gikk godt til.