Gode hvitvins-opplevelser i 2019!

Jeg hadde mange fine hvitvins-opplevelser i løpet av 2019 hvorav et godt utvalg er plukket frem til dere her. Jeg prøver så ofte jeg kan og finne frem til viner fra bestillingsutvalget (BU) siden det er så mange godbiter der (16 000) som ikke er så synlige. Noen av disse har fått plass på hjemmesiden mens andre har fått plass på min Instagram-profil.

–  –  –

 

Petra Unger Ried Gaisberg Erste Lage Kremstal Reserve Riesling 2018

vinifikasjon
Druene ble plukket for hånd i midten av oktober fra marken “Gottschelle”. Etter forsiktig pressing og destemming fikk mosten hvile over natten, temperaturkontrollert. Neste morgen ble den ferske mosten overført til en ny tank hvor spontan-gjæringen startet. Etter 20 dager på temperaturkontrollerte (18-21°) ståltanker modnes vinen videre i 8 måneder, før den så ble overført til en ny tank hvor bare litt av gjærrestene fulgte med og den fikk nye 6 måneders modning. Til slutt ble vinen klaret med bentonitt og tappet på flaske.

smaksnotater
Denne Rieslingen trenger en time på dekanteren før den åpner seg opp og gir full valuta for pengene. Fra glasset kommer det friske dufter av melon og fersken som også kommer frem på smak. En meget behagelig, konsentrert, leskende og frisk vin som har meget gode og balanserte smaker av gule, lett modne frukter. Tørr og fast med lang og god syrlighet og god lengde på smakene. En vin som godt kan nytes alene men som også er svært vellykket til mat også, for eksempel Skalldyrsuppe med krabbe og reker eller pesce al forno. Anbefalt drikketemperatur 10-11° C.

Weingut Petra Unger

 

Land of Saints Chardonnay 2016

Land of Saints er et felles vinprosjekt mellom Angela og Jason Osborne og Manuel Cuevas i Santa Barbara county, 2,5 timer nord/vest for Los Angeles, i USA. Angela og Jason lager fra før egne viner på A Tribute to Grace, mens Manuel lager vin på C2 Cellars. Under merkelappen, Land of Saints, lager de blant annet vin på Chardonnay, Pinot Noir og Nebbiolo. Nebbiolo er kanskje ikke så vanlig å dyrke i USA, men hvem klager når resultatet av hva de klarer å få ut av druene er så godt som her!

smaksnotater
Lett duft av tørt gress og sødmefull frukt som gjenkjennes på smak. Svært god vin med underliggende rik og balansert frukt. Her er det de fruktige, oljete, leskende og lett eikede smakene som står i senter sammen med en fin honningmelon-sødme og en relativ lett intens syrestruktur. Gode, rike og tørre smaker på utgangen. Behagelig og god vin. Serveringstemperatur er ca. 10-12° C. Server til laks med smørsaus eller Pesce al Forno!

Land of Saints WInecompany

 

Ch. Fuissé Pouilly-Fuissé Tête de Cru 2016

Vincent-familien har eid Château-Fuissé siden 1862, en gård som er en av de største eiendommene i Pouilly-Fuissé i Mâconnais distriktet, sør i Burgund. Men det var først da Jacques Vincent-Bulland (2. generasjon) i 1936 skapte Pouilly-Fuissé-appellasjonen at det begynte å ta av for vinproduksjonen på gården. I dag er det Antoine Vincent (5. generasjon), Jean-Jacques Vincent’s sønn, som driver den høyt ansette gården videre. En gård som har vokst til å eie 40 hektar vinmarker hvorav 25 hektar er av Pouilly-Fuissé appellasjonen, og produksjonen er mellom 150 og 200 000 flasker årlig. I tillegg har de en Négoce-virksomhet av Signatur serien som de produserer omtrent 150 000 flasker av, for det meste for USA-markedet.

Dette er nydelig balansert vin med lett intens munnfølelse, smøraktig, leskende og kremede, florale smaker av gule stenfrukter, honning, samt friske smaker av aprikos, kiwi og sitrusfrukter. Eikepreget er tydelig men behagelig og utgangen har en lang og behagelig, tørr og frisk avrunding. Drikk den helst temperert mellom 12 og 14° C og innen 2025.

Temperer til 10-12° C. Server gjerne til ovnsbakt fisk eller kamskjell i fløtesaus!

Chateau Fuissè

 

Cal Pla Mas d’en Compte 2011

Vingården Celler Cal Pla ligger i landsbyen Porrera i det sørvestlige hjørnet av vindistriktet Priorat, omlag 1,5 times kjøretur sør/vest for Barcelona, og er den største av de 12 landsbyene i sonen. Gården har røtter tilbake til 1780 og drives i dag av Joan Sangenís som er 8. generasjonen i familien Cal Pla. Han tok over driften fra sine foreldre i 1996 etter å ha avsluttet ønologi-studiene sine. Frem til da hadde familien solgt vinen i bulk til beboerne i landsbyen. Joans foreldre, Jaume og Mercé, kjøpte Mas d’En Compte i 1988 og utvidet dermed også omfanget av familiebedriften. Sammen med dette kjøpet kom et gammelt, ødelagt hus i landsbyen som ble renovert og brukes i dag som gårdens vinkjeller.

2011 var en varm årgang, noe som merkes på vinen. Den har en distinkt duft av fersken, aprikos og honning. På smak er den ganske fet, rund og fyldig med smaker av fersken, aprikos, krydder og tørket frukt med klare eiketoner. Syren er balansert mot frukten, ettersmaken lang og med en tørr avrunding. I det store og det hele er det en absolutt fyldig vin med gode smaker som gjør at den står ut av mengden og behager smaksløkene mine. Jeg smakte 2012 årgangen opp mot 2011 og konkluderte med at 2011 er en mer kompleks og mer sammensatt, rik vin. Det er vanskelig å spå hvor lenge denne kan lagres, men Joan mener 15-20 år er innafor.

Server den temperert til 10° C og gi den gjerne en times lufting så den får tid til å åpne seg opp. Vinen trenger en smaksrik rett som chowder med mais eller som anbefalt fra gården, grillet ål!

Celler Cal Pla