G. Rosso Etna Rosso 2017 / Etna Bianco 2019

Å starte på nytt langt borte fra kjente trakter er ikke lett, men når Davide gjør det tar han oppgaven alvorlig. Med sitt eget fotavtrykk klarer han å lage noe spesielt godt, riktignok av en svært god vinmark, men det er verd å legge merke til vinene hans fra Sicilia også!

–  –  –

Giovanni Rossos historie starter i 1930 da Tommaso Canale og hans kone Esterina bestemmer seg for å lage vin i Baudana noen kilometer nord for Serralunga d`Alba, en 20 minutters kjøretur sør for byen Alba i Piemonte. Tommaso begynner å kjøpe vinmarker i Serralunga, og blant de viktigste avtalene de gjorde var da de i 1934 overtok den nå berømte vinmarken, Vigna Rionda. Tomasso hadde vinifisert vinene sine i Davides og Rosso-familiens kjeller siden 1990, så det var naturlig at Davides mor, Ester Canale, arvet Vigna Rionda markene etter Tommaso Canales død.

Det var ikke før i 1990 at Giovanni Rosso i samarbeid med sin sønn, Davide, begynte å tappe egne viner. En begynnelse på en lang rekke flotte viner og etterhvert med et rykte som en av de ledende vingårder i Piemonte. I 2001, etter å ha gjort seg ferdig med ønolog-utdannelsen og jobbet et år i Bourgogne, tok Davide Rosso som da var 27 år gammel over ansvaret for gården.

I Piemonte produserer Davide kun røde viner, 8 stykker av sorten, helt til han begynte å lage vin på Sicilia og nå i år også en Roero Arneis i Piemonte. En vin som ble lansert nå i mars med Norge som første land. Davide begynte å se på muligheten for å lage vin på Secilia i 2014 og kjøpte også 6,7 hektar vinmarker nær landsbyen Solicchiata of Castiglione like nord for vulkanen Etna, 670 meter over havet. Den første årgangen derfra kom i 2016 med Etna DOP Rosso og Etna Bianco. Ikke overraskende fikk han allerede med 2018 årgangen av Etna Bianco 97 poeng!

Solicchiata of Castiglione markene til Giovanni på Sicilia

Markene til Giovanni på Sicilia ligger noen kilometer før Passopisciaro ned til Montedolce ved et lite inaktivt krater som gir navnet til Contrada på nordøstsiden av Etna, et perfekt egnet område for produksjon av rødviner. De nye markene strekker seg over fjorten hektar, hvorav 6,7 hektar er dedikert til vindyrking: 1,2 ha for de hvite og 5,5 ha for de røde (Carricante og Nerello Mascalese med små prosentandeler av andre lokale druesorter, som tradisjonen krever). Markene som er helt omkranset gamle steingjerder fikk han kjøpt i 2014 av en bonde som hadde eid markene i mange generasjoner.

Vinrankene her er førti år gamle busk-vinstokker som trimmes til alberello metoden og hvor jordsmonnet er av lavasand og markene dyrkes økologisk. Gjennomsnittlig høyde på markene er 750 meter over havet. Det gamle gårdshuset på tomten (lokalt kalt Palmento) blir nå restaurert for å kunne gjøre vinifiseringen på egen tomt, men foreløpig gjøres den like ved hos Cantine Patria.  

Giovanni Rosso Etna Rosso 2017

vinifikasjon
Druematerialet er 90% Nerello Mascalese og 10% Nerello Cappuccio. Markene her ble plantet i 1975 og ligger mot en nord-nordøst eksponering. Gjæringen varer i omtrent 10 dager på rustfritt stål med daglig overpumping i tillegg til délestages (lufting) i halvparten av perioden. Vinen modnes fra 6 til 9 måneder på franske 25hl og 50hl eikefat.

smaksnotater
Slank, delikat, florlett balansert, frigjørende ren med spesielt god frukt, blodappelsin, lett vaniljepreg og lette krydrede men klare smaker. Integrerte tanniner, pent eiket, behagelig og god lengde, tørr saftig utgang. Drikk temperert til 15-16°C og da gjerne soppsuppe (med krutonger) eller beef wellington. Den er absolutt drikkeklar nå men den vil få et litt mer modent preg etter et par år på baken. Drikk nå eller innen 6-8 år.

Giovanni Rosso Etna Bianco 2019

vinifikasjon
Druematerialet er 100% Carricante som er høstet inn i midten av oktober. Gjæringen varer omtrent 15 dager etter en kort masserasjon på rustfrie ståltanker. Modningen skjer også på tanker i rustfritt stål over 5 måneder på bunnfall med regelmessige «batonnages» hver uke.

smaksnotater
Etna Bianco er en svært behagelig, rund og svært konsentrert vin med god syre og lengde. Det er lette, balanserte smaker av gule sitrusfrukter, pære, honningmelon og et snev av salt. Forfriskende og intense smaker med en tørr og lett utgang. Gleder meg til å følge utviklingen av denne årgangen i årene fremover. Drikk temperert til 10-12°C og da gjerne til mango og kyllingsalat eller skrei med ertepurè. Drikk vinen nå eller innen 6-8 år.

Giovanni Rosso