Chakana Malbec 2013

Chakana Malbec 2013

Jeg tar med denne, mildt sagt, rimelige vinen fra Argentina fordi den faktisk har noen gode kvaliteter som jeg satte pris på. Her får du mye vin for pengene.

Vinmaker Gabriel Bloise var nylig på visit i Oslo, og jeg fikk møte han og vinene fra Chakana. Så langt er kun Chakana Malbec tilgjengelig i Norge, men forhåpentligvis får vi stifte bekjennskap til flere av vinene deres. Både Torrontes 2014, Malbec Rosè 2014 og Bonarda 2013 var flotte viner.

Chakana ble grunnlagt i 2002 av Juan Pelizzatti, som til da hadde jobbet med markedsføring innen telekommunikasjon. Argentina var i dyp finansiell krise, med løpsk inflasjon, store opprør og politisk uro, men Juan Pelizzatti hadde en stor lidenskap for vin og ønsket å satse på noe han brant for. Med litt flaks og mange gode råd fant han sitt nye sted i Mendoza. I Agrelo i Lujan de Cuyo kjøpte han 150 hektar med nesten bart landområde tidligere plantet med Malbec. I dag dyrkes de totalt 312 hektar vinmarkene med druetypene Malbec, Bonarda, Cabernet Sauvignon, Syrah, Torrontes, Sauvignon Blanc og Chardonnay, etter organisk og biodynamiske prinsipper.

Gården ligger i det nordvestlige Argentina, på over 600 meters høyde i provinsen Mendoza ved foten av Andesfjellene. Her har de en kjølig og lang vekstsesong, sammen med svale netter gir det friske og saftige viner. Jordsmonnet består i hovedsak av sand over leire. I og med at det i gjennomsnitt kun regner ca 200mm i året kommer det nødvendige vannet fra fjellene og smeltevann fra isbreer. Vanningssystemet er innfløkt utbygget gjennom kanaler i landskapet, som styres av myndighetene.

Malbec grapes
foto © Chakana Winery

Chakana Malbec 2013 er laget på 100% Malbec hvor 60 % av druene er fra Mendoza (Lujan de Cuyo) og 40 % fra La Rioja, Argentina. Druene har fått 5-8° C kaldmaserasjon i ca 3 dager og deretter fermentert på stål og sementtanker i ca 15 dager, før flaskelagring.

Chakana Malbec 2013 har en frisk, mørk og leskende frukt, integrerte tanniner og en lett bitende avslutning. Det er en enkel vin, men en vin som står seg godt i det rimeligste sjiktet på Vinmonopolet. Liker du denne årgangen kommer du til å like 2014 årgangen enda bedre. Jeg smakte en prøve av den også, og selv om den helt klart var svært ung nå hadde den en litt dypere frukt og balanse. Både magnumen og 75cl av Chakana 2013 er enda ung og kan tåle å ligge i et år før konsum, det vil de ha godt av. Men samtidig er det ikke så dumt å smake en nå og en om et år igjen og samtidig lære litt om modningspotensiale til denne og viner generelt.

Drikk vinen temperert til 16º C. Kan lagres i 5-6 år.

Passer til grillet indrefilet oksestekt skulder av lam eller griseskank bakt med honning og bokkøl.

Jancisrobinson.com

Chakana Malbec 2013

Chakana Winery