Griseskank bakt med honning og bokkøl

Eyvind Hellstrøms oppskrift ble prøvd med suksè denne helgen. Den opprinnelige oppskriften hadde 4 skanker på 4 personer, men de jeg kjøpte var så svære at det holdt med 2 stk til 4 personer.

2 stk ferske griseskankerGriseskank
2 stk gulrot
1 stor løk
2 fedd hvitløk
1 ss fersk ingefær
2 stk stjerneanis
1 ts korianderfrø
1 ts sort pepper
1 ts nellikspiker
1 dl honning
1 dl sherryeddik
1 ss tomatpuré
2 flasker bokkøl 0,33 l
2 ss smør

Legg skankene i kaldt rennende vann i 2 timer. Ha de over i en stor kjele og kok i 30 min. Hell av vannet og sett skankene i en ildfast form.

Stek grønnsaker og krydder i en varm panne med smør til de blir blanke. Ha på honning, sherryeddik og tomatpuré og stek i 1 minutt til.
Ha grønnsakene over knokene, tilsett øl og fyll opp med vann.

Bak i ovn på 180 grader i 2 timer. Glaser skankene med kraften ved jevne mellomrom.

Sil av grønnsakene og reduser kraften. Her er det viktig å smake seg fram.
Når kraften har redusert til ønsket styrke jevnes den med maizenna og justeres eventuelt med honning og bokkøl etter ønske.

Potetpuré:
8 stk mandelpotet
ca 4 dl h-melk
2 ss smør
1 fedd hvitløk
1 ts salt
Kvernet hvit pepper

Skrell potetene og kok de møre i vann med hvitløks feddet. De skal ikke fosskoke da de trekker til seg mye væske og blir vassne. Damp potetene tørre og mos de med en potetmoser, visp, press de gjennom en sikt eller grønnsakspresse. Kok opp melk og smør. Hell over potetene og pisk pureen glatt. Skal du lage til flere personer kan dette med fordel gjøres i en kjøkkenmaskin med visp.
Smak til med salt og pepper før servering. Etter du har hatt salt i må man ikke røre så mye i pureen da den kan bli veldig seig og klissete.
Server griseskankene på varme tallerkener med potetpurél.

Anbefalt drikke; Nøgne Ø «God Jul», Håndbryggeriets «Norse Porter» eller denne nydelige rødvinen; Cavallotto Barolo Bricco Boschis 2005.