Brocard Chablis Boissonneuse 2011

Boissoneuse 2011

Jean-Marc Brocard laget sin første vin så sent som i 1974. I dag har vinhuset hans ikke mindre enn ca. 120 hektar vinmarker. 35 hektar av disse dyrkes i dag biodynamisk, og andelen vil bare øke i de kommende årene. Totalt sett produserer Brocard 1,8 millioner flasker vin i året, hvorav 800 000 kommer fra egne vinmarker, inkludert Bourgogne blanc og St.-Bris.

Et noe forvirrende trekk ved virksomheten hos Brocard er at han ved oppkjøp av nye eiendommer og vinmarker sørger for å beholde det opprinnelige navnet snarere enn å plassere alt innenfor den allerede omfattende Brocard-paraplyen. Således finnes i dag Domaine Sainte-Anne, Domaine Sainte-Claire og Domaine Pierre de Préhy i tillegg til Domaine Jean-Marc Brocard.

Brocard2
Vinranker i La Boissonneuse
foto © Domaine Brocard

Chablis Boissonneuse, som sønnen Julien har hatt ansvaret for, har blitt dyrket biodynamisk i fem år allerede. Vinmarken er på 13 hektar, og ligger rett utenfor produksjonslokalene i Préhy. Denne kommunevinen har en smaksmessig dybde og sødme som ellers er noe uvanlig å finne i firmaets øvrige viner.

Vinstilen er ellers på den kjølige, detaljerte, ueikede (unntak finnes) og reduktive siden. Generelt sett produseres samtlige viner (med noen variasjoner) over samme tekniske lest: Druene presses og gjæres i temperaturkontrollerte ståltanker på 18-23 grader. Vinen lagres videre i 12-14 måneder med regelmessig omrøring av bunnfallet. De gjennomgår full malolaktisk gjæring og tappes uten filtrering og klaring.

Til Boissonneuse foregår gjæringen på temperaturkontrollerte ståltanker ved temperaturer mellom 18 og 23 grader. Vinen ligger på bunnfallet til vinen tappes ca. 8-9 mnd etter vinhøsten. Vinen filtreres forsiktig før flasketapping .

Brocard1
Vinterlandskap i Sainte Claire
foto © Domaine Brocard

Boissonneuse 2011 har en fin friskhet og en rik mineralitet som gir en mer fylde enn de andre vinene jeg har smakt av Brocard. Den har fine aromaer av eple, grapefrukt, sitrus og sjømineraler, god friskhet og lengde. Vinen er ennå ung og kan gjerne lagres i opptil 10 år, men har du den først en time eller to på karaffel får den tid til å åpne seg opp og kan drikkes bra allerede nå. Servèr med en temeratur på 10-12 grader C. Vinen er laget på 100% Chardonnay druer.

Drikk den gjerne til ovnsbakt piggvar, torskefilet med jomfrusaus eller mango og kyllingsalat.

Du kan bestille denne i nettbutikken til Vinmonopolet, eller du kan sende en bestilling på mail med antall vin, vinnavn og bestillingsnummer til ditt lokale vinmonopol. Når du får en sms fra vinmonopolet er det bare å svippe innom og hente varene når det passer deg.

Domaine Jean-Marc Brocard

Brocard Chablis Boissonneuse 2011

Jean-Marc Brocards viner på Vinmonopolet.