Briziarelli Sagrantino Montefalco 2015

Sagrantino dyrkes i hovedsak i Montefalco i vindistriktet Umbria og er den mest tanninrike rødvinsdruen i verden! Det er ikke mange som klarer å lage drikkevennlige viner av den men Scacciadiavoli, Perticaia og Briziarelli er noen av de som får det til med bravour. Drikk den helst til matfølge og bli positivt overrasket!

–  –  –

Cantine Briziarelli har produsert vin til venner og familien siden begynnelsen av 900-tallet, men begynte ikke å produsere viner under eget merke for salg før i 1906. Ikke før Pio Briziarelli (1878-1966), den lokale entreprenøren og filantropen, mannen med de store ambisjonene eier av Italias største mursteinsprodusent, satte seg fore å utvikle potensialet på det frodige landskapet. I dag produserer de 180 000 flasker per år på 25 hektar og lager viner på Sangiovese, Sagrantino, Merlot, Grechetto, Trebbiano Spoletino, Syrah, Viognier, og Cabernet Sauvignon. Gården ligger vakkert til en 2 timers kjøretur nord for Roma med spesielt fin utsikt over Assisi, Spello, Bevagna, Foligno og Montefalco. Her ble det i 2012 bygget et topp moderne kunstproduksjonsanlegg hvor den brede umbriske dalen strekker seg fra Perugia til Spoleto.

Sagrantino er en italiensk druesort som dyrkes i regionen Umbria i Sentral-Italia. Den dyrkes først og fremst i landsbyen Montefalco og omegn, med en nylig rask økning fra 351 hektar i 2000 til 994 hektar i 2010. Navnet Sagrantino betyr forøvrig sakrament og Franciscanerne brukte den for å feire liturgiske ritualer. Den første versjonen av Sagrantino var den søte, en slags rosinvin (passito), men fra 1970 er den tørre versjonen blitt produsert.

fakta
– 20% av produksjonen selges til Belgia, Tyskland, Norge og Japan
– vinfrankene her har en gjennomsnittlig alder på 16 år
–  gode årganger er 2015 og 2016

vinifikasjon
Vinen er laget på 100% Sagrantino som står i kalkholdig jord med god blanding av leire, med marker som er eksponert mot sør/øst. Mosten gjæres i 25 dager på rustfrie ståltanker ved kontrollert temperatur i tillegg til annengangs-/malolaktisk gjæring. Modnes så i 12 måneder på barrique, etterfulgt av 21 måneders modning på ståltanker før den til slutt får 6 måneder flaskelagring før salg. Kun 10 000 flasker produsert.

smaksnotater
Det er verd å nevne fargen på vinen for den er spesielt mørk og tett. På smak har den en rik frukt med fremtredende syrestruktur og  fremstår som ganske frisk og ikke overraskende med et godt tanninsk bitt, men det er absolutt behagelig og balansert. Tyngden i frukten er rik men pent integrert med smaker av blåbær, solbær og bjørnebær som alt er pent modnet og avrundes med en tørr og leskende utgang. Man merker alkoholen på 15% men den er ikke skjemmende.

På grunn av tanninene er dette absolutt en matvin som vil gå godt til kraftig mat med fyldige sauser, som langtidstekt hjortkje-/lammegryte eller modne oster. Server vinen til 16º C, drikk den nå eller lagre den opptil 15 år til.

Briziarelli Montefalco Sagrantino DOCG 2015

Cantine Briziarelli