Perticaia Umbria Rosso 2014

Perticaia Rosso 2014

Viner fra Umbria har kanskje ligget litt i skyggen av naboen i nord, Toscana, men denne viner fra Perticaia er et overraskende flott eksemplar fra området, og kan raskt bli en ny hverdagsvin her i huset. At Montefalco Sagrantino fikk den ettertraktede DOCG-statusen i 1992, har nok også bidratt til at fokuset for viner fra Umbria har økt.

Sagrantino er egentlig kjent for å være vanskelig å dyrke. Druen er liten, har tykt skall, mye tannin, mye sukker og høy syrlighet, men Perticaia gjør alle fordommer til skamme med denne vinen. Her har de laget en vin med flott balanse, frukt og syrlighet.

Azienda Agricola Perticaia ble startet så sent som i 2000 da Guido Guardigli, etter å ha arbeidet med vin både i Umbria og Toscana, bestemte seg for å slå seg ned i Casale i Umbria. Utgangspunktet var forholdsvis beskjedent, ca 1,5 ha vinmark og omtrent det dobbelte med oliventrær. I de senere årene har imidlertid Guardigli lagt under seg mer vinmark og i dag utgjør eiendommen i overkant av 16 hektar fordelt på 8 hektar Montefalco Sagrantino DOCG og 9 hektar Montefalco Rosso DOC. Produksjonen er på omtrent 120 ooo flasker årlig. Vinmarkene ligger i 300-350 meters høyde i godt drenerte sydvestvendte skråninger. Jordsmonnet består hovedsakelig av kalkholdig leire med varierende mengder sand og grus i miksen.

fakta
– 65% av vinene eksporteres til over 30 land, USA, Tyskland, Storbrittania, Belgia, Japan og Sveits.
– alle vinrankene på gården er 16 år gamle

Vigna_rossa
Utsikt over Perticaia markene, foto © Azienda Agricola Perticaia

vinifikasjon
Vinen er laget på en blanding av 80% Sangiovese, 10% Colorino og 10% Merlot. Mosten får 3 ukers maserasjon på ståltanker før 7 måneders lagring på ståltanker og 3 måneders flaskelagring.

smaksnotater
Det første som slår meg når jeg smaker denne vinen er at den er svært behagelig, fruktig og leskende med et fint syrlig bitt. Frukten er ren, behagelig og rund, med smaker av kirsebær, bringebær, blåbær og krydder. Det er en bent frem en ærlig og riktig flott hverdagsvin. Det anbefales å drikke den innen fem år og gjerne til en temperatur av 16° C.

Rossoen er en topp matvin som kan nytes til pizza eller stuet kalvekjøtt med tagliatelle.

Perticaia Umbria Rosso 2014

Azienda Agricola Perticaia

 

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: