Kje / lammegryte

Kje-lammegryte-2

For noen uker siden hadde jeg et et lite bloggertreff på mitt kjøkken med Geir fra «Far min sitt kjøkken«, noe som blant annet resulterte i et saftig og godt grytemåltid.

til 4 personer

1 kg bog fra kje eller lam
2 ss olivenolje
3 fedd hvitløk
1 grønn paprika
1 gul paprika
1 rød paprika
1 stor løk
½ ts tørka rød chili
1 boks hakkede tomater
1 stor rød tomat
1 kvist rosmarin
1 dl hvitvin
2 dl rødvin
2,5 dl grønnsakskraft
1 laurbærblad

Dra frem trykkokeren, hvis du har, hvis ikke kan du bruke en jerngryte. I trykkoker tar det ca 30 minutter og i en gryte tar det 1,5 timer til kjøttet er ferdig.

Salte og pepre kjøttet og brun det i litt olivenolje i noen minutter på hver side på høy varme. Ikke brun alt kjøttet på en gang, da risikerer du bare å koke det. Når kjøttet er ferdig brunet legger du det til side på et fat. Finhakk løk og hvitløk, ta bort kjernen og stilken på paprikaene og del de i grove biter. Del tomaten i terninger. Skru ned varmen til middels og fres løken noen minutter. Ha kjøttet tilbake i gryten, ha i vin, chili, paprika, tomat på boks, fersk tomat, finhakket rosmarin og laurbærbladet. Smell på lokket i trykkokeren og la stå og koke i ca. 30 minutter.

Smak til med salt og pepper før servering. Server gjerne med godt brød til, som du kan bruke til å fange opp den smakfulle sausen med.

Gravillas 2012-1

Ved Saint-Jean de Minervois i skyggen av Montagne Noir i Languedoc-Roussillon, Frankrike, lager ekteparet John og Nicole Bojanowski noen fine organiske viner på opptil 104 år gamle vinstokker! Gravillas Lo Vièlh Carignan 2012 er en saftig, frisk og fin sak. Med en fin syre og en lett smak av lakris, mørke bær og krydder som omfavnet det møre kjøttet og de syrlige smakene fra sausen. Av de tre vinene som er tilgjengelige på Vinmonopolet fra denne produsenten, er dette den med mest fylde og som gikk best til lammeretten.