Bonterra

Amerikansk vin er etter min erfarin ofte overeiket og med en i overkant høy alkoholprosent. Derfor er det godt å finne en vinmaker fra «over dammen», som beviser det motsatte. Det relativt unge vinhuset, Bonterra, ble startet i 1987 og den første årgangen kom i 1990. Bonterra har siden blitt USAs mest solgte vinmerke av organisk produserte druer.

–  –  –

Vingården ligger i Mendocino County i California og eies av Viña Concha y Toro SA. Gården drives økologisk, mens to av vinene er dyrket biodynamisk. Disse to, The Butler og The McNab, er også av de mest interessante vinene, sammen med Chardonnay 2011.

Vinmakeren, Robert Blue, sier at de har et helt spesielt klima hvor det ikke regner en dråpe fra mai til oktober, men fra oktober til mai regner det stort sett hele tiden. Det betyr blant annet at det ikke er så mye soppskader i vinmarkene.

På dagtid kommer det en fin varm bris fra ørkenen, mens om natten kommer det en kjøligere bris trekkene fra havet. Varmeforskjellen gir druene en dypere farge som igjen gir mer tanninrike viner. Rundt vinrankene på gården vokser det blant annet oliventrær, valmuer og lavendelplanter.

The Butler kommer fra de tre vingårdene som heter The Butler 1, 2 og The Butler Ranch (og som ligger omtrent 1000 meter over havet), mens The McNab kommer fra vingården McNab som ligger i nærheten av The Butler Ranch, men lenger ned i samme dal. Chardonnay og andre hvitvinsdruer vokser nede i dalbunnen i nærheten av Russian River.

Bonterra Chardonnay 2011 (13,5%)
Økologisk dyrket, 70% fermentert på eikefat, lagret på en blanding av amerikanske og franske eikefat i 7 måneder. Druer: 97% Chardonnay, 1% Viognier, 1% Rousanne, 1% Muscat. 123 000 kasser produsert.

Lett og fruktig på duft. En flott vin, lett kremet, lett eiket og med en fin smak av sitrus frukter, ananas, pære og eple. Syren balanserer ut vinen på en fin måte som gjør at den fremstår som frisk og lett. Denne passer godt til kylling, lette fiskeretter og Bruschetta de Brolio.

Bonterra The Butler 2007 (14%)
Biodynamisk dyrket. Drue: 81% Syrah, 9% Grenache, 6% Mourvedre, 4% Petite Syrah. 900 kasser produsert.

Flott duft av lær og høst. Elegante smaker av tørket frukt, bjørnebær, sort pepper og pent balansert syre. Smaken av bær vokser i munnen og varer lenge. Pent integrete tannaniner. Tåler noen år i vinskapet, men er en meget godt vin å drikke nå også. Passer til Braisert Reinsdyrskank og lam med kraftige sauser.

Bonterra The McNab 2006 (14%)
Biodynamisk dyrket, fermentering på ståltanker og malolaktisk gjæring. Den er lagret i 24 måneder på fransk eik (80% ny eik, 20% brukt). Drue: 43% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 9% Malbec, 8% Petite Syrah. 900 kasser produsert.

Flott, rik på duft. Ekstremt behagelig, tørr og mørk vin med mye krydder, bjørnebær, solbær, mynte og godt med tanniner. En myk og velbalansert vin med godt integrert eik og smaker som sitter lenge og vel i. Passer til Texas Briscet, lam med kraftige sauser og bitter sjokolade.

Wineanorak.com

Bonterra Winery

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: