Braisert Reinsdyrskank

1 skank pr person
salt & pepper
druekjerneolje

Skankene er som regel frosne, så husk å ta de ut til tining dagen før. Har du lagt de i kjøleskapet bør du ta de ut 1 time før du skal begynne å tilberede de. Tørk av skankene og gni de inn med nykvernet pepper og salt. Varm opp en stekepanne på høy varme med litt drueloje og smør, brune skankene på alle sider.

stekesjy
2 terninger kjøttbuljong
5 dl vann
1 gulrot
1/2 løk
2 laurbær blader
10 stk knuste einebær
1 stang sellerirot
1 hvitløk
2 dl rødvin

Kok opp vann og ha i buljongen i en panne, rør rundt til det hele er løst opp. Kutt gulrot, løk, sellerirot, hvitløk i små biter og ha i sammen med einebær, laurbær og rødvin. Kok opp og la det så simre i ca 1 time. Sett skankene i en dyp ildfast form og hell kraften over. Ha folie over og sett skankene i ovnen på 190º i ca 3 timer.

mandelpotet m/parmaskinke
400 g mandelpoteter
1 dl druekjerneolje
8 stk store parmaskinke
1 fedd knust hvitløk
1 ss finhakket gressløk

Kutt de skrelte potetene i små terninger (1/2 cm). Varm opp oljen og surr potetene og hvitløken på høy varme til potetene blir blanke og litt mør. Ha de over i en panne, ha i 1 dl melk, 2 dl fløte, finkuttet gressløk, salt og pepper. Grovpress med en stapper. Legg parmaskinken i porsjonsformer og fyll på med potetmassen. Sett i ovnen på 200º i 10 min.

reinsdyrsaus
3 store sjalottløk
1 dl balsamicoeddik
3 dl rødvin
5 dl kraft fra skankene
40 g smør
2 ss soyasaus
1 lime revet skall og saft

Kok ned balsmico eddik sammen med finkuttet sjalottløk. Ha i rødvinen og reduser til 1/2 parten, hell på kraften og kok igjen ned til 1/2 parten av veskemengden.
Ta av 1/2 dl og tilsett soyasaus, revet limeskall og saft og pensle over kjøttet. Sett kjøttet tilbake i ovnen i 10 min før servering.
Rør inn små terninger av det romtempererte smøret og smak til resten av sausen med salt og pepper.

Server med smørdampet spisskål, babygulrøtter og rørte tyttebær.

Drikkeforslag:
Trivento Eolo Malbec 2007
Bonterra The Butler 2007