Gut Hermannsberg

foto © Gut Hermansberg Da jeg besøkte Gut Hermannsberg i februar i år så det ikke så goldt ut som på bildet her, men bare å være på gården og ta inn omgivelsene med egne øyne var en spesielt fin opplevelse. - - - Fra 1901 og frem til 1998 var Gut Hermannsberg, eller "Staatliche Weinbaudomäne…

Les mer


Sukkerinnhold i vin

foto @ Jørn G. Broll Rødvinene jeg drikker inneholder normalt sett kun 1-2 gram sukker per liter, godt innenfor det en kan forvente av en tørr rødvin, men erfaringen jeg gjorde på vintur til sør Portugal i høst var overraskende. I løpet av smakingene hos de 10 produsentene vi besøkte ble det klart…

Les mer


Hvordan gjenkjenne feil på vinen

foto © Jørn G. Broll Det kan være vanskelig å vite eller og sette ord på hva som kan være feil med en vin. Synes du den lukter og smaker uventet rart? I gjennomsnitt er det noe feil med èn av tyve vinflasker, noen vinfeil er lette å kjenne igjen, andre er mer sjeldne og vanskelige å oppdage. Her er…

Les mer


Et knippe gode viner

I det siste har jeg smakt i overkant mange viner, viner som jeg har likt svært godt. Skulle jeg ha skrevet like utfyllende som jeg pleier om hver og en av de kunne jeg ha holdt på et halvt år med det jeg har på blokken. I stedet serverer jeg i dag en liten samling gode viner på ett brett. Dr Gänz…

Les mer


Dr. von Bassermann-Jordan

Bassermann-Jordan, foto © Jørn G. Broll av Jørund Leknes På mitt tysklandsbesøk hadde jeg to netter i Deidesheim og Bassermann-Jordan var en het kandidat til et besøk da jeg planla turen. Jeg bestemte meg for ikke å sende en forespørsel på forhånd, men da besøket mitt hos Reichsrat von Buhl ble…

Les mer


Quinta de Sant’Ana Pinot Noir 2012

Hvem skulle trodd at en skulle finne en liten perle av et vinhus like nord for Lisboa i Portugal? Det kom uventet men var et særs hyggelig og godt møte med James Frost og hans viner forrige uke på en pressetur til arranger av Vinkonsortium CVR Lisboa. Gården er en perle av et sted med eget kapell…

Les mer


Vinpakke del 1

Når jeg spiser et bedre måltid ute på restaurant velger jeg som regel vinpakke for å teste vinvalgene andre har satt sammen, noen ganger oppdager jeg nye supre sammensetninger mens andre ganger erfarer jeg hvilken jeg ikke skal bruke sammen:) Det er ikke lett å finne den ene vinen som gir den…

Les mer


Tyske viner

Riesling, foto © Jørn G. Broll Det er ingen hemmelighet at jeg digger tyske viner og kanskje spesielt Riesling. Det er få andre druesorter som er så takknemlige å finne matfølge til som riesling. Friskheten, mineraliteten og fruktigheten gir et vell av muligheter innenfor gastronomien. I dag tenkte…

Les mer


Årets drikkeblogg 2016 !

foto © Randi Helland Jeg var nominert som en av tre finalister til årets drikkeblogg og var egentlig fornøyd med å ha kommet så langt, at jeg i tillegg ble kåret som vinner av denne kategorien av en fagjury gjorde meg både stolt og ydmyk. Spesielt hyggelig var det å motta prisen av forrige vinner…

Les mer


Bak fasaden

foto @ Pål Laukli Hva får en mann i begynnelsen av 50 årene til å hamre i vei om mat og vin i tide og utide? Jeg er ikke utdannet kokk eller sommelier, ei heller har jeg tatt WSET eller andre høytrangerende mat eller vin-diploma. Derimot har jeg en genuin interesse for, og glede av å dele mat og…

Les mer


Svinecarre

Den lammecarreen var jammen svær tenkte jeg, der fikk jeg jaggu mye for pengene. Glad og fornøyd dro jeg hjem og dro den ut av pakken før jeg stusset litt. På med brillene og leste at det sto svin! Jaja, da lager vi svinecarre i stedet:) Godt ble det og da var det jo ikke så galt allikevel! til 4…

Les mer


Weingutt Wittman

foto © Georg Fischer av Jørund Leknes. Weingut Wittmann har i flere år vært en av mine absolutte favorittprodusenter i Tyskland. Sammen med Klaus Peter Keller har Philip Wittmann bidratt til en renessanse for vin fra Rheinhessen. De lager perfeksjonerte viner fra de aller beste vinmarkene i…

Les mer