Bak fasaden

joern-1
foto @ Pål Laukli

Hva får en mann i begynnelsen av 50 årene til å hamre i vei om mat og vin i tide og utide?

Jeg er ikke utdannet kokk eller sommelier, ei heller har jeg tatt WSET eller andre høytrangerende mat eller vin-diploma. Derimot har jeg en genuin interesse for, og glede av å dele mat og vin-kombinasjoner med alle som vil høre på. Jeg er stort sett selvlært på kjøkkenet og i vinverdenen, men har tatt noen obligatoriske mat og vinkurs på Beverage AcademyAperitif og Kulinarisk Akademi.

Bloggen så egentlig dagens lys allerede i 2007. Jeg filmet den gang mange matprogrammer med matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse smittet og ga meg inspirasjon til å starte denne bloggen.

Til daglig jobber jeg fulltid i eget selskap, Krypton Film, som tar mesteparten av min tid ved siden av landeveissykling, vinsmaking og kokkelering. Det har blitt mange gode middager med tilhørende viner, men ikke alle ender opp på hjemmesiden, dertil har jeg blitt for pirkete. Enten er det bildet som ikke formidler, vinene som ikke har passet eller rett og slett fordi maten har skuffet.

Det er en dyr hobby å ha så det hender jeg ber importøren om å få tilsendt en vin som jeg liker spesielt godt på en av smakingene jeg har vært på, både for å teste den til mat og for å resmake den for å få bekreftet førsteinntrykket. Men omtrent 90° av vinene jeg skriver om kjøper jeg selv. Jeg får ikke betalt for noen av mine innlegg, og har heller ingen føringer på hva jeg skal skrive om.

broll-g1d
foto @ Randi Helland

Det er viktig for meg at informasjonen om vinene og produsentene jeg skriver om er riktig og oppdatert. Spesielt siden informasjonen jeg finner på nett ofte er feil eller er mangelfull, sjekker jeg alltid med vinmakeren at all faktainformasjon til den aktuelle vinen eller gården jeg skal skrive om stemmer, før jeg legger ut en sak. Alle smaksnotater er mine egne vurderinger av vinene og bærer selvfølgelig preg av mine preferanser og subjektive meninger. Men den som følger mine vinanbefalinger vil også kunne være trygg på at de er konsistente, slik at hvis du liker en vin jeg har anbefalt sannsynligvis også vil like den neste.

Sakene jeg skriver er like mye for min egen del, som for andre lesere, det blir en slags scrapbook så jeg skal huske de tingene jeg likte best. Samtidig lærer jeg en masse nytt om produsenter og fremgangsmåter under skriveprosessen med hver sak. Forhåpentligvis får du som leser også glede av infoen jeg deler. Hver vinanmeldelse tar gjerne fra 2 til 3 kvelder å skrive ferdig, mens matinnleggene tar mest tid i kokkelerings-prosessen, som i all hovedsak foregår i helgene.

En genuin interesse og glede av god vin og god mat, samt det å dele den gleden videre, er det som i hovedsak driver meg til å holde skriveriene gående. En sjelden gang kan jeg miste inspirasjonen og da kan det være at jeg hopper over mine selvpålagte deadlines som vanligvis er onsdag og lørdag. Det er ikke til å stikke under en stol at når jeg får gode tilbakemeldinger på innleggene mine eller gode seertall, gir det meg en ekstra skubb til å fortsette å skrive.

Jørn G. Broll