Et knippe gode viner

good-wines_m

I det siste har jeg smakt i overkant mange viner, viner som jeg har likt svært godt. Skulle jeg ha skrevet like utfyllende som jeg pleier om hver og en av de kunne jeg ha holdt på et halvt år med det jeg har på blokken. I stedet serverer jeg i dag en liten samling gode viner på ett brett.

Dr Gänz Winzenheimer Rosenheck Riesling trocken 2014 (188.- kr)
Helt uventet og ved en tilfeldighet kom jeg over denne fine og fruktige Rieslingen fra Nahe. En vin jeg likte umiddelbart. Her er det fine fyldige smaker, kanskje litt på den søtlige siden, men syrenivået balanserer det pent ut og lar deg sitte igjen med smaker av tropefrukt, melon, blomster og sitrus. Den er ikke veldig kompleks, men allikevel svært likandes med sine leskende, fyldige og syrlige smaker som varer akkurat så lenge at jeg får frem smilet. Passer som aperitif eller en lett og frisk salat. Temperer til 9-10º C.

Rolet L’Etoile Chardonnay 2012 (195.-kr)
Fra Juras nest største produsent fant jeg denne godbiten av en Chardonnay. Det er en vin med fint balanserte, lett intense smaker av tørt gress, epler og nøtter med en tørr finish. Den har også en fin fedme på smak som gjør at jeg ville ha drukket den til chowder med mais eller fiskesuppe med uer, og da temperert til 14-15º C. Rimelig og god vin.

Tissot Patchwork Chardonnay 2015 (240.-kr) (varenummer 4529401)
Tissot lager noen av de beste vinene fra Jura, legg deg like godt denne vinen på minnet. Den kommer ikke på Vinmonopolet før i januar, men den er verd å vente på. Det er en lettere og mer floral Chardonnay enn L`Etoile, kanskje litt mer på den feminine siden, elegant, forførende. Drikk til taskekrabbe eller fersk kreps, blåskjell og spagetti, temperert til 14-15º C.

David Reynaud Beaumont Crozes-Hermitage 2014 (220.- kr)
David Reynaud tok over familiegården i 2000 og la samtidig om driften til økologisk og biodynamisk dyrking. Denne vinen er laget på 100% Syrah druer og har fine leskende smaker av mørke kirsebær, sorte oliven og røkt kjøtt. Den har et lett tanninsk bitt og selv om den er mørk har den et fint syrlig driv som gir den lette ben å gå på. Drikk temperert til 16º C og da til lammecarrè med jordskokkpurrè.

Georges Reynaud Crozes-Hermitage 2012 (229.-kr)
Sist men ikke minst tar jeg med denne fine vinen som også er laget på Syrah druen. Den er noe fyldigere på smak, litt mer utviklet enn Beaumonten, og lukter som når du slår to tørre steiner mot hverandre, litt røk, litt støv og litt tørket kjøtt. Der har du duften. På smak har den en fin mykhet, røde bær, sjokolade, krydret og en tørr men saftig balansert utgang. En fin og behagelig sak som setter farge på hverdagen. Kan drikkes alene eller til libanesisk brødsalat med knasende god kylling. Temperer vinen til 16º C