Libanesisk brødsalat med knasende god kylling

Libanesisk brødsalat-A

Inspirert av Ole Martin Alfsens oppskrift i «Hverdagsmat» ble denne friske og gode brødsalaten kombinert med knasende god kylling som jeg med hell har laget ved flere anledninger tidligere. Maten ble matchet til både rød og hvitvin, begge supergode valg.

til 4 personer

900 g kyllinglår
2 pitabrød
1 romanosalat
1 bunt reddiker
3 stenger vårløk
3 store tomater
3 fedd hvitløk
1 neve bladpersille
1 neve mynteblader
1 sitron
1 agurk
salt
pepper
olivenolje
yoghurt naturell

Kyllinglårene tørkes av med tørkepapir og gnis inn med mye salt og pepper. Legg kyllingen i bunnen på et jerngryte og hell over en klunk med olivenolje. Sett gryten i ovnen på 200° C og la den stå i en times tid til kyllingen er lysebrun. Ikke snu på kyllingstykkene men hell gjerne stekesjyen over kyllingen underveis.

tilbehoer-1

Del pitabrødene på tvers slik at du får to flate sirkler av hvert brød før du skjærer de videre i mindre stykker (5x5cm). Legg bitene på et stekebrett og tørk de i ovnen med kyllingen en 10-15 minutter, til de er helt tørre og sprø. Avkjøl og knus pitabitene i litt mindre biter, for eksempel i en morter. Finkutt resten av ingrediensene og bland de sammen i en stor bolle sammen med pitasmulene.

Skvis sitronsaft over salaten, vær gjerne raus, den trenger litt syrlighet. Smak også til med salt og pepper. Det eneste jeg serverte i tillegg var litt yoghurt naturell med litt sitronsaft i. Smaskens!

Hochar-Kofererhof

Vanligvis ville jeg ha valgt en hvitvin til en rett som denne, men synes det var passende å prøve en vin fra Libanon og gutset derfor til med rødvinen Ch. Musar 2008.  I tilfelle det skulle slå helt feil ut tok jeg også med hvitvinen Köfererhof Sylvaner R 2013. Begge vinene skulle vise seg å være supre følgesvenner til maten.

CH. Musar ble luftet på karaffel i 2 timer og servert noe kjøligere en vanlig, 14° C, for å skjule eiken i vinen noe. Selv om vinen er noe kraftig var den også silkemyk og matchet maten helt supert. Alle rundt bordet var faktisk enige om at Musaren var best til selv om Sylvaneren ikke var tapt bak en vogn den heller. Den var naturligvis noe friskere men samtidig med en fedmeful frukt som spilte på lag med den saftige kyllingen og de syrlige smakene i brødsalaten.

Jeg har tidligere også smakt den nydelige Rieslingen til Köfererhof, anbefales på det sterkeste den også, men vil du ha tak i vinene må du innom spesialpolene og lete de frem. Er du heldig er det også ett og annet lokalpol som har noen flasker av de tilgjengelig. Akkurat nå er Silvaneren utsolgt, men ny forsyning kommer om et par uker og kan bestilles her.

Tidligere artikler om Ch. Musar.