Gut Hermannsberg

foto © Gut Hermansberg

Da jeg besøkte Gut Hermannsberg i februar i år så det ikke så goldt ut som på bildet her, men bare å være på gården og ta inn omgivelsene med egne øyne var en spesielt fin opplevelse.
– – –
Fra 1901 og frem til 1998 var Gut Hermannsberg, eller «Staatliche Weinbaudomäne Niederhausen Schlossböckelheim» som det den gang het, under statlig eie. Den aller første årgangen som er produsert her kom i 1907. I 1998 ble gården privatisert men i 2009 ble eiendommen igjen solgt til de nåværende eierne; Dr. Christine Dinse og Jens Reidel. Jens Reidel er egentlig en bankmann som har investert i eiendommen, men han vokste opp her og har en spesiell forkjærlighet til stedet. Tidligere eier dyrket alt fra Pinot og Merlot til Riesling etc, men da Jens Reidel overtok i 2009 replantet han alt til Riesling og Pinot Blanck, noe som passet markene her bedre.

Kupfergrube markene (12 ha) med Gut Hermansberg og tettstedet Oberhausen i bakgrunnen, foto © Jørn G. Broll

Gården ligger flott til i skråningen ned mot elven Nahe og Oberhausen, hovedhusene og produksjonslokalene omkranses av 26 av de totalt 30 hektar vinmarker de eier. 90% av produksjonen er av Riesling druer, 10% er Pinot Blanck. De produserer kun vin på egne druer og av de 6 vinmarkene de eier er alle Grosses Gewächs (GG). De lager hele 22 forskjellige viner og totalproduksjonen er på 160-180 000 flasker per år.

Druer som skal bli til Eiswein, foto © Johannes Grau

fakta
– de eldste vinrankene er 70 år gamle
– beste årganger er 2008, 2009, 2010, 2015
– 2013 er første årgang for sparkling
– 2015 årgangen blir den første med 2 år på bunnfall
– etter koppergruvene ble lagt ned ble vinmarkene bygd opp av straffanger
– Karsten Peter, som har vært vinmaker på gården helt siden 2009, ble kåret til årets vinmaker i 2016

Hele 15 viner er tilgjengelig av Gut Hermannsbergs viner på Vinmonopolet. Av disse vil jeg trekke frem Steinterrassen 2014 og Just Riesling 2014. Steinterrassen fordi den er en spesielt god vin og Just Riesling fordi det er en enkel men god vin til en svært gunstig pris (185.-kr).

Just Riesling 2014 – Fra glasset dufter det behagelig av flint og nektarin. På smak har den en fin og fyldig frukt straks etterfulgt av et bra syrlig kick. Nektarin, ananas og en lett sødme behager smaksbildet. Du får her en enkel og grei vin som fort kan bli en gjenganger i varme sommerdager (og netter). Drikkes helst ung og innen et par år, temperert til 9-10º C. Drikkes godt alene eller til en lett salat.

Steinterrassen 2014 -Det tas det et godt steg opp kvalitetsmessig med denne vinen som kommer fra 3 av de beste markene, Steinberg og Kertz i Niederhausen og Rotenberg i Altenbamberg. Navnet på vinen reflekterer at vinen kommer fra marker som inneholder mye stein, porfyr og vulkanske steiner. Her er lag på lag av komplekse smaker av fersken, melon, sitrus, hvit pepper med en fin syrlighet og en tørr avslutning. Det er en vin som fint vil tåle å bli lagret i 10 år. Drikk temperert til 12º C og da til grillet indrefilet av okse. Til kjøtt?! Jada, prøv det:)

Jeg kan ikke la være å nevne Niederhauser Hermannsberg Trockenbeerenauslese 1989 som vi fikk i glasset under besøket. En helt spesiell glede å få smake, se bare på fargen på vinen! Kobberfarget hvitvin! En Trockenbeerenauslese så søt som de søteste kyss, men tross sin relativt sett høye alder, fremdeles frisk som en fole med balanserte, kremete smaker av karamell og mandel, som varte en liten evighet. Får du tak i en flaske av denne må du belage deg på å bla opp en 4-5000.- kr!

Robert Parker gav Schlossböckelheimer Kupfergrube Riesling Trockenbeerenauslese 2015 hele 100 poeng! Ikke akkurat lett å få smakt den nå, prisen på flaskene gikk i taket etter poengdrysset. En grei trøst ble det å få med seg hjem et par flasker av Kopfergrube Auslese 2015:)

 

Gut Hermannsberg