Andre Perret Condrieu 2012 og Condrieu Chery 2012

Perret Condrieu 2012 2fl

Tidligere har disse to godbitene vinene kun vært tilgjengelige på spesialutvalget og spesialbutikker, men fra fredag den 5. får vinelskere en sjelden mulighet til å handle disse to gjennom Bestillingsutvalget (BU) på Vinmonopolet. De er ikke de billigste vinene, men det er en sjelden mulighet til å spandere på seg noe ekstra godt i glasset.

Andre Perret holder til i byen Verlieu Chavanay ca 45 minutters biltur sør for Lyon, og er blandt Rhonedalens mest ettertraktede produsenter. Det er ikke store gården, han lager kun totalt 15 000 flasker vin på ca 4.5 hektar dyrket vinmark i den nordligste delen av Rhonedalen. I den bratte skråningen på vestbredden til elven Rhonen lages det noen av verdens beste Syrah – fra Cote Rotie og Hermitage– og Viognier fra Condrieu.

Andre Perret har noen av de beste parsellene i Chery og Chanson. Hans Condrieu Chery lages fra ca 3 ha vinmark av gamle Vioignier-stokker, plantet i 1948, og selv om beliggenheten er blandt Condrieus beste er det Andre Perrets møysommelige jakt etter det perfekte som er drivkraften bak den høye kvaliteten. Vinifikasjonen er tradisjonell. På 90 tallet eksperimenterte han med battonnage av de hvite under hele vinifikasjonen men han erfarte at vinene mister kompleksitet hvis det røres for mye etter fermentering og lar nå vinen hvile. Deretter lagres den på en blanding av ståltank og fat (hvorav ca 20 % nye) før de flasketappes.

Coteau de Chery 4

Begge disse vinene trenger 3-4 timers lufting på karaffel før du drikker den, og da gjerne til en temperatur på 10-11 C.

Andre Perret Condrieu 2012
Condrieu er laget på 100% Viognier druer fra 20 år gamle stokker som står i et jordsmonn med granitt. Den har fått radisjonell vinifikasjon med minimal bruk av insektsmidler. Antall drueklaser per vinstokk reduseres (klippes ned) før druene har skiftet farge (grønn innhøsting). Halvparten av druene fermenteres på eikefat mens de resterende 50% fermenteres i rustfritt stål. Deretter får blandingen 12 måneders fatlagring på hovedsakelig brukte fat. Det er produsert totalt 6000 flasker av denne.

Nydelig vin, fet og rik på smak med duft av tørt gress og honning. Flott lengde med elegante og rike smaker av aprikos, honning og modne epler. Den vil ha godt av et par års lagring før konsum. Og bør nok drikkes innen 1 til 5 år.

Denne passer supert til lakseconfit i olje, ishavsrøye på asparges eller comte.

Andre Perret Condrieu Chery 2012
Chery er også laget på 100% Viognier druer, men stokkene her er i gjennomsnitt 60 år gammel og står i et jordsmonn med granitt, glimmer og skifer. Vinmarken her er ca. 3 hektar med sør-sørøst eksponering. Det praktiseres også grønn innhøstning på denne marken. 2/3 av druemosten fatfermenteres før den får 12 måneders lagring (1/3 på ståltanker) på bunnfall i en blanding av nye og brukte eikefat. Totalt 12 000 flasker er produsert av denne.

Enkeltmarksvinen, Condrieu Chery, er hakket mer elegant enn lillebroren Condrieu. Den dufter lett av honningmelon, og har flere strenger å spille på når det kommer til smakene av honning, melon, aprikos og en fin frisk syrlighet. Utrolig god lengde på ettersmakene. En glede å drikke. Drikkevinduet til denne er fra 2014-2024, men drikker du den nå anbefaler jeg å dekantere den 3-4 timer på karaffel, da kommer smakene bedre frem.

Prøv denne til kveitefiletkongekrabbe eller kylling.

KermitLynch.com

Andre Peret