Zillinger Horizont Grüner Veltliner 2016

Denne stakk seg ut på en smaking nylig og mens jeg sitter her og leser meg opp på vinen ser jeg at 2015 årgangen ble stemt frem som den beste økologiske vinen i Tyskland, Østerrike og Sveits! Jeg har ikke smakt Zillingers 2015 årgang, men generelt synes jeg 2016 årgangene som jeg smakte i Østerrike nylig har en bedre friskhet!

–  –  –

Weingut Herbert Zillinger ligger en knapp times kjøretur nordøst for Wien helt opp mot den Slovenske grensen i vindistriktet Niederösterreich. Herbert Zillinger ble uteksaminert fra Klosterneuburg videregående skole (HBLA) for vinkultur og fruktproduksjon, og fulgte deretter opp med studier på vinakademiet i Rust og mottok WSET Diploma i Vin og Sprit. Som 20 åring tok Herbert tok over den 7 hektar store familiebedriften som 20 åring i 1998. I dag er gården på 12 hektar som ble økologisk sertifisert i 2015 og fra 2017 årgangen blir de også biodynamisk sertifisert.

fakta
– gode årganger i senere tid herfra er: 2010, 2013 og 2016
– 70% av den totale produksjonen eksporteres til tolv land: Norge, Tyskland, Sveits, Belgia, Nederland, Sverige, Danmark, Storbritannia, Polen, Tsjekkia, Litauen, Canada og Thailand

Weingut Zillinger, foto © Andreas Jakwerth

vinifikasjon
Druematerialet er 100% Grüner Veltliner og vinmarkene er ca 15 til 25 år gamle. Jordsmonnet består av dyp og rik løss-jord som er rik på kalk. Druene presses i hele klaser, får ingen maserasjon, gjærer på naturlig gjær og modnes i 5 måneder på ståltanker før den filtreres lett og tappes på flaske.

smaksnotater
Horizont er en frisk og fin vin med fin fylde og behagelige smaker av steinfrukt, lime, nektarin og fersken. En balansert og deilig vin med tørr avslutning. Drikker du den temperer den til 8-9° C får du det beste ut av den! Og drikker du den til torsk med søtpotet eller chowder med mais, blir det fest! Selv om vinen er ferskvare drikker den flott nå etter 2 timers lufting, men foretrekker du en noe mer moden vin kan du legge denne vekk frem til 2025 og få enda en dimensjon ut av den.

Zillinger Horizont Grüner Veltliner 2016

Weingut Herbert Zillinger

Erste lagen 2016