Wittmann Riesling Trocken 2016

I en topp årgang kommer en av Wittmanns bedre viner, spesielt med hensyn til prisen (160.-kr). Denne har jeg gledet meg over i hele sommer til krabber, reker og sjømat generelt.

–  –  –

Wittmann familien har laget vin i Westhofen i den sydlige delen av Rheinhessen siden 1663. På 30 hektar produserer de omtrent 150 000 viner i året, er organisk sertifisert siden 1990 og lager ekstremt flotte, presise og lagringsvennlige viner med tradisjonell vinmaking, sakte pressing (4-6timer) av druene, naturlig fermentering. Produksjonen består i hovedsak av 35% riesling, 15% müller-thurgau, 10% sylvaner, 10% weissburgunder og 30% andre druesorter.

Få produsenter i Tyskland lager i dag bedre tørre rieslinger i en konsentrert fruktig, syrlig og klar vinstil. På de siste 15 årene har Phillip Wittmann tatt vinene herfra til nye høyder, spesielt med 2016 årgangen! Toppvinmarkene hos Wittmann er Morstein, Kirchspiel og Aulerde, som alle ligger i Westhofen. Kommer du for eksempel over en av toppvinene hans, Morstein GG er den absolutt verd å ta med hjem. 2014 årgangen er ennå svært ung, legg den gjerne vekk i 5-10 år før du prøver den igjen. Jeg smakte 2010 årgangen på gården nylig som ved siden av å være en meget god, hadde modnet fint på 7 år!

Simon Simmermann (beste norske vinkelner 2017) og Phillip Wittman under gårdsbesøk og blending av Simons nye vin i april i år.   foto © Jørn Broll

vinifikasjon
Druene høstes for hånd, presses pneumatisk og prefermenteres i et par timer før alkoholgjæringen settes i gang. Vinen fermenter, med skall, i opptil 12 timer temperert til 18-20° C med naturlig gjær fra vinmarkene i store tyske eikeliggere på 2000 liter. Modnes i 5 måneder før den den tappes på flaske og lagres i 14 uker til før den kommer for salg.

smaksnotater
Riktignok var 2015 en topp årgang også men 2016 har noe mer friskhet og presis balanse som overgår selv 2015 årgangen. Her er masse fyldige og friske smaker av melon, grapefrukt, gule frukter, runde og gode smaker som varer bra lenge! (4 g/l)

En bedre vin til prisen skal letes lenge etter. Drikkes innen 2/3 år og da til fersk kreps, spagetti og blåskjell, laksetartar med mango og avokadosalsa eller ganske enkelt til et rekesmørbrød! Temperer vinen til 10° C og nyt.

Wittmann Riesling Trocken 2016

Videointervju med Phillip Wittman

Weingut Wittmann

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: