Wittmanns 2016 årgang

Videoen ble spilt inn på gården sist tirsdag 29/4.

–  –  –

Wittmann familien har laget vin i Westhofen i den sydlige delen av Rheinhessen siden 1663. Etter å ha smakt 2016 årgangen nylig vil jeg påstå at Philipp Wittmann tar kvaliteten på vinene herfra til nye høyder!

På 30 hektar produserer han ca 150 000 viner i året, er organisk sertifisert siden 1990 og lager ekstremt flotte, presise og lagringsvennlige viner med tradisjonell vinmaking, sakte pressing (4-6timer) av druene, naturlig fermentering. Produksjonen består i hovedsak av 35% riesling, 15% müller-thurgau, 10% sylvaner, 10% weissburgunder og 30% andre druesorter. Vinmarkene til Wittmann er i godt selskap med blant andre Keller  og Katharina Wechsler sine marker.

2016 årgangen er gjennomgående svært god i Tyskland, om noe slankere enn i 2015, men frukten og syrenivået i 2016 er mer konsentrert og presis. Det er bare å glede seg. Jeg smakte alle vinene til Wittmann på gården denne uken og selv om de fleste vinene er fatprøver og ikke er klar for å bli tappet på flaske før om noen måneder, holder svært høy kvalitet allerede.

Weisser Burgunder 2015
2015 er den gjeldende årgangen og må med her for sjeldent har jeg smakt en Weisser Burgunder som denne. Den har en innbydende og kremet frukt med et lett fatpreg, en eim av flint og steinstøv, fine runde og kremete smaker av eukalyptus og sitrus, fin og fersk med lang og god avslutning. 2500 flasker laget.

Westhofener Riesling trocken 2016
Jordsmonnet består av kalkstein og løssavleiringer av fin sand og silt. Klare, runde og rene smaker av eple, aprikos og noe melon. Fyldig og rik men men også lett på tå. Selv om dette ikke er ferdig vin ennå er den svært god allerede. Topp lengde og finesse på smakene!

Kirchspiel Riesling GG 2016
Kirchspielvinmarken er formet som et amfiteater med eksponering mot øst-sydøst, og har et leire- og kalkbasert jordsmonn, der den nedre delen av vinmarken har den høyeste kalksteinskonsentrasjonen. Denne er en fokusert og presis vin med god syre og frukt, endel kryddertoner lang syrlig og tørr avslutning. Med tiden vil denne utvikle seg til noe spesielt godt!

Morstein Riesling GG 2016
Morstein er den beste vinmarken, hvor det øvre jordsmonnet består av kalk- og leiremiks og lenger ned kalkstein. Smakene på denne gir en omsluttende, god og kremet munnfølelse, med smaker av fersken, noe lettere og mer presis i stil enn fjorårets årgang. God, intens, elegant og lang avslutning. Denne vil også modne flott og gi mye glede i mange år fremover.

Weingut Wittmann

Wittmanns viner på Vinmonopolet