Wine & Soul Pintas 2012

Pintas2012

Har du fått penger igjen på skatten og setter pris på spesielt fine viner, er denne portugiseren et must! Her får du en frisk og mørk vin som setter sine spor i smaksløkene, men det koster.

Sandra Tavares og ektemannen Jorge Serôdio Borges og hennes søster Andrea (økonomi) startet Wine&Soul i Dourodalen i 2001. Sandra og Jorge er en av Portugals mest kjente unge vinmakere og lager viner som setter dype spor verden rundt. Sandra er utdannet ønolog i Italia, og Jorge har tidligere jobbet med Dirk Niepoort og ble «Winemaker of the Year» i 2008 og 2011. Jorge driver Wine&Sould mens Sandra driver familieeiendommen Quinta de Chocapalha i Lisboa og Vale D. Maria sammen med Christiano van Zeller.

Dette er første gang jeg har hørt om en vin som har brukt hele 30(!) ulike druetyper i den ferdige blenden. Det er uvanlig mye, men når resultatet blir som her, skal i alle fall ikke jeg klage. Eiendommen er 50 hektar stor med 80 år gamle vinranker og 30 forskjellige druetyper hvor noen av de er Touriga Franca, Tinta Roriz, og Touriga Nacional. Det blir produsert ca. 5000 flasker av Pintas hvert år.

Sandra Tavares
Sandra Tavares

Druene blir trakket på gamlemåten med bare bein i granitt tanker i 12 dager og lagres videre i 18 måneder i 50% nye og 50% brukte, franske, barriques.

Pintas 2012 har en intens dyp lilla farge med en mørkt og fyldig, sursøt, frukt av bjørnebær, boysenbær og mørk sjokolade. Portvin? Ja jeg kjenner gjenkjenner noe portvinsaktig over denne, men bare litt, sammen med litt lær og fat. Behagelige, balanserte smaker. Nå høres det ut som om dette er en tung eikebombe av en vin, men det er den langtifra! Vinen åpner med en veldig bra friskhet som går over i en kraftig, mørk, sursøt frukt som er som silke og avslutter med en leskende veldig lang ettersmak. Den er drikkeklar, men kan også lagres i 20 år til, minst. Drikkes best temperert til 17-18º C. Drikker du den nå må du lufte den i minst 2 timer før den konsumeres!

Pintas drikkes helt fint alene, men vil også passe til kraftige retter som lofotlam, indrefilet med rødvinsglasert løk, og lam i appelsinsaus.

PS! 2011 årgangen av Pintos fikk 98! poeng av Wine Spectator.

Wine & Soul Pintas 2012

Winevirtuosity.com

Robinson & Sinclair

Wine&Soul