Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2011

Kiedrich_Turmberg2011 lbl

Weingut Robert Weils viner i Reinghau ligger i det øvertse kvalitets-sjiktet av Tysklands viner. Spesielt hans søte viner (Beerenauslese) er av aller ypperste kvalitet, og av de dyreste. Denne Rieslingen fra Turmberg er en av hans noe mindre dyre viner som jeg hadde gleden av å smake til en enkel pasta med laks og asparges for noen uker siden.

Du finner vingården, som ble grunnlagt i 1875, i byen Kiedrich like vest for Wiesbaden i Tyskland. Her har familien, som ennå driver gården men som eies av Suntori Gruppen, 85 hektar vinmarker og produserer 620.000 flasker vin hvert år. Gården er beplantet med hele 98% Riesling og 1 % Spätburgunder (Pinot Noir).

Kiedrich Turmberg og Kiedrich Gräfenberg er Weingut Robert Weils beste vinmarker som ligger sørvestvendt i 60° hellning hvor jorden i hovedsak er av løss og leirjord. Kiedrich Turmberg, som denne vinen kommer fra, består av 3.8 hektar vinmarker hvor vinstokkene er gjennomsnittlig 20 år gamle.

Weingut Robert Weil Berglagen
Foto: Weingut Robert Weil

Vinmarkene gjødsles med husdyrgjødsel og det anvendes ikke kjemiske plantevernmidler av noe slag. Druematerialet, som plukkes for hånd; noe annet er ikke mulig i disse bratte skråningene, sorteres grundig før pressingen, som finner sted i pneumatiske presser på lavt trykk for å gi en mest mulig delikat og raffinert juice.

Weingut Robert Weil
Foto: Weingut Robert Weil

Gjæringen, som finner sted på temperaturregulerte ståltanker, varer vanligvis mellom 6-10 uker avhengig av vin og årgang. Tørre viner på 12 % modnes i gamle eikeliggere på 1.200 liter i mellom 6-12 mnd. All behandling av druematerialet hos Weil foregår i mest mulig oksygenfattige omgivelser, det gjelder også for tappingen på flaske. Dette innebærer at Weils viner er sterkt reduktive, de kan derfor med fordel luftes godt og lenge før de konsumeres.

Denne vinen har en dempet harmonisk frukt, frisk syre og flott balanse med underliggende mineralske krefter i vinen kommer sakte men sikkert frem. Super lang ettersmak av modne epler, pærer og sitrusfrukter. Nydelig vin som var en god følgesvenn til sushi, men som også vil passe til kremede supper, retter med kalv, pasta med laks eller den drikkes fint alene.

Drikkes best innen 10 år.

Kiedrich Turmberg 2011Fra gården får jeg opplyst at 2007, 2009, 2011 og 2012 er gode årganger. 2012 har visstnok potensiale til å bli en bedre årgang enn de førstnevnte. Winespectator har gitt 2009 årgangen 93P og 2011 årgangen 91P.

DN.no

Jancis Robinson.com

Loosen Bros. USA

Weingut Robert Weil

Vinmonopolet 299.-kr (v#5047201)

Robert Weils viner på Vinmonopolet.