Von Buhl Forster Musenhang Riesling Trocken 2013

Musenhang 2013

Jeg har smakt hele rekken av Von Buhls viner og plukket ut nyheten Forster Musenhang 2013 som den som imponerte meg mest. Den ble lansert på Vinmonopolet i går, og hele 3000 flasker (43% av den totale produksjonen) har funnet veien til Norge.

Reichsrat von Buhl ligger i byen Deidesheim en liten halvtimes kjøretur vest for Mannheim. Gården ble startet av Franz Peter Buhl da han arvet godset i 1849. I dag eies gården av foretningsmannen Achim Niederberger som også eier Weingut Bassermann-Jordan og Weingut von Winning.  Von Buhl har 52 hektar vinmarker, hvorav 10 hektar ble replantet i 2013. Så egentlig er det foreløbig kun 42 hektar som i dag produserer ca. 200-250 000 flasker vin.

Vinmarken Musenhang er blant de minste av Erste Lage (Premiere Cru) markene og ligger høyest oppe i bakken, ikke langt fra Pechstein i Pfalz. Von Buhl eier 0,9 hektar, hvorav halvparten ble plantet i 1977 og den andre halvparten i 2014. Når den siste delen av vinmarken er et par år gammel skal den andre halvparten også replantes. Det betyr at marken kun vil bære frukt for en halv hektar for de neste ti årene. Markene ligger østvendt og er en av de kjøligste vinmarkene, noe som gjør at druene herfra er de siste som blir plukket, selv etter Grosses Gewächs! Og det merkes godt på smak.

GG cellar1
Von Buhl Grosses Gewächs vinkjeller
foto © Von Buhl

vinifikasjon
Jordsmonnet i Musenhang består av kalkstein med litt løss og sand på toppen. Druene ble plukket for hånd og ble avstilket før pressing. Mosten ble fermentert på 20° C, på ståltanker, ble lagret videre i 8 måneder (ståltanker), og har nå vært på flaske i ca. 1 år.

Forster Musenhang, som alle vinene deres, ligger på bunnfall frem til de tappes på flaske. Svovling gjøres så sent som mulig. I 2013 årgangen fikk alle vinene svovel den 22. februar. Alt arbeidet på gården gjøres i henhold til månefaser. De mener at jo lenger en lar vinene ligge urørt, jo bedre. Ingen fining, ingen justering av syrenivået, naturlige viner i klassisk forstand med andre ord .

smaksnotater
2013 var en vanskelig årgang med sen blomstring og lite utbytte. Gode produsenter klarte likevel å produsere gode viner med fin konsentrasjon og god syrlighet, noe som bekreftes i denne vinen. Musenhang er en syrefrisk vin med elegant frukt og god balanse med smaker av modne epler, sitrus og en anelse hvit pepper. Det er en vin med en veldig fin fylde og en frisk utgang. Dekanteres gjerne en times tid før konsum. Drikk temperert til 10° C.

Jeg fikk vite fra gården at vinen fint kan lagres i 10 år før frukten vil avta noe. At selv tørre viner som denne kan lagres lenge med godt resultat fikk jeg også nylig bekreftet på en rieslingsmaking med flere viner fra 2001, som hadde mye friskhet og god frukt enda.

Musenhang er en allsidig vin som kan passe til mange lette retter. Spesielt sushi synes jeg den passet utmerket til, men også torsk med søtpotet eller kveitefilet i kremet spinat.

Von Buhl Forster Musenhang Riesling Trocken 2013

Reichsrat von Buhl