Nyheter fra Autentico og Unico Real Wines

Autentico2-4

Yamada Pecorino 2012
Cantina Zaccagnini er godt representert på Vinmonopolet med ca 17 viner. Jeg har langt fra smakt alle, men Montepulciano d´Abruzzo Riservaen deres har jeg nylig skrevet om. På nyhetssmakingen til importøren for ikke lenge siden ble jeg gledelig overrasket over denne friske og gode hvitvinen.

Det første som slo meg var at denne vinen var meget spesiell på duft, men med en runde i glasset dukket det opp en noe mer balansert og god duft av mineraler og aner av grapefrukt. Allerede fra første slurk ble jeg betatt av vinens friske og lett fete smak med fersken, grapefrukt, grønne epler og godt med tropiske frukter. Smakene satt godt i og ble rundet av med en fin syrlighet. Denne kan man godt ha liggende noen av til en god anledning eller hverdagsbruk.

Drikk denne til en frisk mango og kyllingsalat eller bakt torskeplomme. Bør drikkes innen 1 år.

Pacina Il Secondo 2012
Dette er en morsom nykommer på bestillingsutvalget med dufter av jordbærdrops. På 10 hektar produseres de organisk hos produsenten Agricola Pacina fra Castelnuovo Berardenga, i Toscana.

Bak jordbærdropsduftene dukker det opp en saftig og mørk vin med innsmigrende smaker av solbær og fremtredende tanniner. Syren balanserer ut vinen på en god måte. Druematerialet er 97% Sangiovese og 3% Canaiolo.

Passert til bistecca eller kolje med stekte poteter.

Corte Sant’Alda Campi Magri Valpolicella Ripasso Superiore 2009
Dette er en overraskende elegant og balansert Ripasso. Den har riktignok, som ventet, noe mørk og kraftig frukt, fatpreg og godt med tanniner, men jeg har sjeldent smakt en så fint balansert Ripasso som denne. Kreftene er der, men de er, sammen med sødmen, tonet ned med gjennom et nennsomt fatbruk og fint syrlig bitt. De myke smakene gleder med å sitte lenge i. En flott vin som lagrer fint i opptil 7 år.

Corte Sant Alda er en liten produsent fra Val del Mezzane i Veneto distriktet, en halv times kjøretur fra Verona. Marinella Camerani lager utmerkede viner på 19 hektar, totalt produsereres det 80 000 flasker herfra. Campi Magri er lagret i 18 måneder på 4 hektoliters kirsebærfat. Prøv gjerne denne vinen til Lofotlam.

Musar 1974-1_2

Chateau Musar 1974
Det har allerede blitt endel ståhei rundt denne vinen og det er ikke rart. Det er en sjelden skatt som nå er gjort tilgjengelig for norske ganer. Den er dyr, men allikevel billig for en 40 år gammel vin (899.-). Siden importøren har et langt og godt forhold til Musar er vi veldig priviligerte her til lands når vi nå får mulighet til å smake denne supergode årgangsvinen.

Jeg smakte 1974 årgangen hos importøren samme kveld som jeg tilfeldigvis hadde en vertikalsmaking av Chateau Musar på vår lille vinklubb. Vi smakte oss gjennom 1995, 1999, 2000, 2002, 2003 og 2005 årgangene, og selv om 1995, 1999 og 2005 var svært minneverdige, er 1974 den beste og mest modne av disse. Støv på duft, aner mot sherry, spesiell rund med noe lær, overmodne jordbær og dadler på smak, Avslepne og silkeaktige tanniner. Den smakte flasken hadde vært åpen i 6 timer før smaking. Denne er absolutt drikkeklar nå og det er ikke dumt å drikke den allerede nå, men har du mulighet for å lagre den i en kjeller eller vinskap med stabil temperatur kan den tåle 10-20 år til på langs. Men gudbedre for en vin å ta med seg inn i høstmørket.

Vi drakk 1995 årgangen til helstekt entrecot, noe som ikke 1974 årgangen vil ha vondt av heller. Les mer om vinen her.

Ch. du Tariquet Les Dernières Grives 2011
Helt til slutt tar jeg med denne supergode søtsaken fra Château de Tariquet i sør Frankrike. Siden 1912 har de laget vin og armagnac på gården som i dag består av nesten 1 000 hektar vinmarker og en totalt produksjon på hele 10 millioner flasker i året.

Selv om dette er en stor produsent snakker kvaliteten til denne vinen for seg selv. Det er en supergod søtladet vin med fremtredende duft og smak av fersken. Samtidig har den en frisk og ekstremt behagelig syrestruktur og smaker av karamell som jeg ble sittende og smatte lenge og vel på. Balansen i denne vinen var som et florlett teppe som la seg i hele munnhulen.

Smak denne til rykende fersk eplekake med iskrem til, eller fruktterte, nam!