Sella Lessona 2010

Lessona 2010 fra Tenute Sella overrasket stort under en privatsmaking jeg holdt med totalt 10 viner levert av produsent og importør nylig. Flere av de fem i smakspanelet trakk den frem som en av de beste vinene. Overraskende nok siden den kun koster 260.- kr og hvor flere av de andre var nesten dobbelt så dyr!

–  –  –

Jeg ble introdusert til Alto Piemonte med et brak i November i fjor! Der fikk jeg smake viner helt tilbake til 1842 og samtidig fikk jeg øynene opp for det relativt ukjente vindistriktet. Alto Piemonte omfatter Ghemme, Gattinara, Boca, Lessona, Sizzano, Fara og Bramaterra som en gang var det det største og mest berømte vindistriktet for nebbioloviner. Den første kjente produksjonen av Nebbiolo i Barolo var for eksempel i 1876, mens i Alto Piemonte var nebbioloproduksjonen allerede i gang sent på 1600 tallet.

En av de eldste vinprodusentene herfra er Tenute Sella som startet å lage vin i 1671! Helt siden starten har gården tilhørt Sella-familien og i dag er det Marco Rizzetti som holder tradisjonene i hevd sammen med ønologen Paolo Benassi. Hvis du vil besøke gården finner du den en times kjøretur rett vest for Milan eller 20 minutter øst for Biella. De har i dag totalt 24 hektar vinmarker, hvorav 7 hektar ble replantet i 2013 og 2015. Flaskeproduksjonen er på 70 000 i året.

Sellas marker består av fire appelasjoner: Lessona DOC, Bramaterra DOC, Coste della Sesia DOC og Piemonte DOC (den regionale appellasjonen). Alle Lessona vinene kommer fra den samme vinmarken, San Sebastiano allo Zoppo, hvor CRU vinene kommer fra de høyestliggende rankene og resten av vinene fra rankene lenger ned. Området her får mye regn siden alpene danner en barriere mot Atlanterhavets værfronter. Jordsmonnet består av sedimentære og sandholdige jordarter fra marine opprinnelser til porfyr, rød jord som er rik på jern og mikroelementer som gir en tydelig mineralitet til vinene.

fakta
– 40% av produksjonen selges til USA, Skandinavia og Kina
– druer som dyrkes på gården er Nebbiolo, Vespolina, Croatina, Barbera, Erbaluce og Cabernet

Beskjæring av vinrankene i Bramaterra. foto © Tenute Sella

vinifisering
Druesammensetningen er av 80% Nebbiolo og 20% Vespolina. At den blandes med Vespolina er en tradisjon for området og blandes inn for å gi en mykhet og et litt mer tilslag av krydder til vinen. Lessona vinmarkene ligger på 350 meters høyde mot sør-øst, sør-vest. Vinrankene er gjennomsnittlig 55 år gamle og står i sjøsand. Druene destemmes og fermenteres på ståltanker med 24 dagers masserasjon med malolaktisk fermentering. Vinen modnes videre i 24 måneder på 25 hektoliter Slavonske eikefat.

smaksnotater
Lessona 2010 er en overraskende god vin som er omkranset av leskende syrlighet hvor alt er pent balansert sammen men hver for seg gir vinen et lite ekstra lag av kvaliteter som er lett å like. Inngangen er myk, behagelig, fruktig og leskende med et medium tanninsk bitt som pirrer sammen med et lite krydderkick av sort pepper. Vi hadde også en 2001 årgang av samme vin som viste elegante jordtoner, støvete tanniner, med samme lekenhet som sin yngre utgave men med den eldre herremanns livsvisdom. Med sine 17 år var den fremdeles på den riktige siden av drikkevinduet sitt, men den blir ikke der lenge. Nyt 2010 årgangen etter minst 2 timer på karaffel og temperer den til 16-17° C, og da kanskje til no soup for you eller urtetrekt indrefilet.

Vinen må bestilles som spesialbestilling, send en mail til importør og si hvilken og hvor mange viner du vil bestille. De sender deg et bestillings-skjema som du sender inn til spesialbestilling@vinmonopolet.no og så får du en mail tilbake som bekrefter og sier ifra når vinene kan hentes på ditt nærmeste vinmonopol.

Sella Lessona 2010

Tenute Sella