La Montesa, Cantena Alta og Felton Road Pinot.

La Montesa 2009

Palacios Remondo La Montesa Crianza 2010
Hvis det er noen som virkelig er en representant for og beviser sjelen og grunnlaget for ”Det nye Spania”, er det Alvaro Palacios. Han mener selv at  det er hans druesammensetning, spesielt Garnacha, som gjør hans viner til noe spesielt. Druene er håndplukkede, og vinen har blitt spontangjæret i ståltanker, har fått 23 dagers maserasjon, malolaktisk gjæring på stålfat. Så har den fått 12 måneders lagring på 90% franske eikefat og 10% amerikanske eikefat, og er tappet, ufiltrert, på flaske.

La Montesa er saftig og fruktig vin med flott balanse mellom fatbruk og syrenivå i vinen. Den har et svalt aromabilde preget av modne, mørke, bær med et streif av fat, lær, lakris og krydder. Vinen er basert på 75% Garnacha, 20% Tempranillo og 5% Mazuelo druer fra sydvendte marker i Yega-fjellene, med et jordsmonn av småstein og leirjord. En veldig god vin, med god lengde, og til en fornuftig pris (179.-kr).

Passer å drikke til grillet lam eller kylling i hvitløkssaus (Pollo al Ajillo)

Catena Alta2009

Catena Alta Malbec 2009
Det tok femten år med forskning av markene og tre år med eksperimentering i kjelleren før Nicolas Catena og datteren Laura fant frem til formelen som førte til at den første Catena Malbecen var klar. Resultatet har blitt til en virkelig flott, mørk og god kosevin som gjerne kan nytes på sene kvelder foran peisen, eller til en kraftig gryterett.

Vinen er satt sammen av Malbec druer fra fire forskjellige vinmarker: Angélica 860 moh, La Piramide 940 moh, Altamira 1180 moh, og Adrianna 1480 moh. Druene er håndplukket og kun de beste fra de ulike vinmarkene. De blir fermentert i 11 dager og får en maserasjonstid på 30 dager, før den lagres i 18 mnd på franske eikefat  (70% ny). Ingen filtrering før tapping på flaske.

Vinen er flott balansert hvor den fyldige smaken holdes i sjakk av et fint syrenivå. Den har riktignok en gjenkjennbar smak av eik, men det er pent pakket inn i vinen. Ellers synes jeg den har fine smaker av vanilje, karamell, kirsebær og moreller, med et lett tanninsk bitt. Lang og god ettersmak som bringer frem smilet:)

Den første forsendelsen av denne vinen ble fort utsolgt, men det er meldt at det kommer flere av denne på vinmonopolet allerede nå i desember.

Felton Road 2011

Felton Road Pinot Noir 2011
Felton Road fikk i 2010 status som Grand Cru vingård. Kun to andre vinprodusenter i New Zealand er tidligere blitt utsmykket med denne statusen.

Denne vinen er en utrolig kompleks vin med lag på lag av frukt som åpenbarer seg i munnfull etter munnfull. Vinen er som silke i munnen med en bra tyngde av mørke men syrlige bær. Modne plommer, friske bringebær, unge boysenbær og lang, lang ettersmak. Den er ikke billig (399.-), men innenfor budsjett hvis du er på jakt etter en kvalitetsvin, som denne er.

Vinen er spontanfermentert fra naturliggjær hentet fra vingården, er ufiltrert og blitt lagret i 11 mnd på fransk eik. Den er ung og kan med fordel dekanteres i 1-2 timer, eller den kan fint lagres i opptil 12 år. Drue: 100% Pinot Noir

Passer til andebryst, lam, og villsvinstek.