Sato Pinot Noir 2013

Sato Pinot Noir 2013-1

Det lages ikke mange av vinene til Sato, kun ca 400 kasser totalt årlig, en liten produksjon av gyldne dråper. Jeg digger ganske enkelt vinene til Yoshiaki og Kyoko Sato.

Den første vinen til Sato Wines var nettopp denne Pinot Noiren. 190 kasser ble produsert i sin første årgang i 2009. I dag lager de i tillegg en fantastisk flott Chardonnay, en Riesling, en Pinot Gris og toppvinen, L´insolite Pinot Noir. Yoshiaki Sato jobbet egentlig i en bank i Japan hvor han traff sin kone, Kyoko, men de bestemte seg i 2006 for å flytte til New Zealand med et mål om å lage sin egen vin. Det målet er oppnåd, men de lager i tillegg viner i toppklasse, ikke dårlig ettersom de bare har holdt på i knappe 6 år!

Begge to studerte ønologi ved Lincoln University i Christchurch, hvorpå Yoshiaki jobbet i 2,5 år hos Felton Road. Kyoko jobber fremdeles der som vinmarksansvarlig samtidig som hun driver Sato Wines. Yoshiaki jobber for øyeblikket som vinmaker hos Mount Edward Winery, i tillegg til å lage sine egne viner.

Koyoto og Yoshiaki bor og jobber altså i Central Otago hvor de jobber så nært opptil å lage naturvin som mulig, kun ørlite svovel brukes. De eier foreløbig ikke egne vinmarker, men kjøper alle sine druer fra 2-3 lokale produsenter. I år har de derimot kjøpt 3,5 hektar egne marker og planlegger å plante sine første vinranker til neste år. Pinot Noir druene kjøpes i dag fra “Pisa Terrace Vineyard” drevet av John og Roberta Montero. En organisk vingård på 300 meters høyde hvor jordsmonnet er en solid miks av skifer, kvarts samt veldrenert rullesteins- og grusjord med et tynt øvre jordlag.

fakta
–  95% av vinene deres eksporteres til totalt 11 land.  Australia, Japan, Singapore, Belgia, Norge, Hong Kong, USA med flere.
–  De innkjøpte druene kommer fra vinranker som er 10 til 20 år gamle.

Sato
Yoshiaki og Kyoko Sato, foto © Sato Wines

vinifikasjon
Druene ble håndplukket 30. mars 2013. Hele drueklaser presses og gjæres naturlig i ca. 25 dager med daglig «punch-down» av gjærlaget (cap). Vinen modnes i 18 måneder på franske eikefat (Troncais), 12% nye. Litt svovel tilsettes mens vinen modner i fatet samt ved flasketapping som beskyttelse. Malolaktisk fermentering skjer på vårparten, før vinen overføres til ståltanker hvor den hviler i omlag en måned før flaskelagring. Vinene hverken klares eller filtreres før tapping. 4986 flasker er produsert.

smaksnotater
Nydelig slank og ren frukt med fin bærpreg på smak. Behagelig leskende, lett fyldig frukt, røde bær, moreller, sort pepper, fin syrestruktur, lett tanninsk, god munnfølelse og med smaker som behager og varer lenge. Jeg vet at den er lagret på eikefat, men det er nesten ikke til å kjenne på smak, bare en anelse. Nyt den helst temperert til 16-18° C. Siden vinen drikker så flott nå, vil jeg anbefale å drikke den ung og gjerne innen 3-5 år.

Jeg smakte denne på Nedre Foss Gård nylig til and med rødkål og steinsopp, diggbart, men det blir ikke feil å prøve den til torsk med søtpotetpurè eller torskeloin med blomkålpurè heller.

Satos Chardonnay 2013 er også en knallgod vin som fortjener oppmerksomhet. Les mer om den her.
I skrivende stund er det 47 flasker igjen av L´insolite Pinot Noir 2013, 231 flasker av Pinot Noir 2013 og 95 flasker av Chardonnay 2013.

Sato Pinot Noir 2013

Sato Wines