Rabl Grüner Veltliner Käferberg 2018

Vinprodusentene ligger tett i tett i byen Langenlois i Kamptal. Byen har faktisk størst tetthet av vinprodusenter i hele Østerrike. Her finner du Schloss Gobelsburg, Allram, Hirsch, Loimer, Weszeli, Bründlmayer og Jurtschitsch, for å nevne noen. Men ikke minst finner du Weingut Rabl blant dette gode selskap, og da jeg nylig kom over denne strålende Grüner Veltlineren deres var det en god anledning å løfte frem produsenten.

–  –  –

Weingut Rabl holder til øverst i den pittoreske landsbyen Langenlois i Kamptal omtrent 50 minutters kjørertur vest for Wien. Familien Rabl har dyrket druer her siden 1750 og solgte da i bulk frem til Rudolf senior tok over driften fra sine svigerforeldre i 1975 og begynte å tappe vinene på flaske under egen etikett. I 1986 gikk hans sønn, Rudolf jr., også inn i familebedriften og har i dag hovedansvaret på gården mens senior jobber for det mest ute i vinmarkene. I dag eier de selv 80 hektar vinmarker men kjøper også inn druer fra utvalgte naboeiendommer. Totalt produserer de omlag 560 000 flasker i året og all produksjon skjer etter biodynamiske og økologiske prinsipper.

Vinrankene på gården er alt fra 2 til 65 år gamle, Käferberg er for eksempel plantet da Rudolf jr. ble født og er i dag 51 år gammel. Av druesorter kultiverer de 52% Grüner Veltliner, 12% Riesling og en rekke forskjellige østeriske druesorter. At de kan lage gode viner er jeg godt kjent med fra mine smakinger på Erste Lagen i Østerrike og fra produsentsmakinger her hjemme. Et ekstra godt tegn er at de i 2019 også vant priser for deres Gruner Veltlinere hos International Wine & Spirit Competition (IWSC) og som beste hvitvinsprodusent samme året.

fakta
– 33% av produksjonen eksporteres i hovedsak til Norge, USA, Canada, Russland, Thailand og Australia
– de beste årgangene fra de siste 10 årene er 2013, 2017 og 2018. 2019 viser også stort potensiale

Steinhaus og Käferberg markene. foto ©️ Weingut Rabl

vinifikasjon
100% Gruner Veltliner. Vinmarken Käferberg (Käfer betyr bille) ligger i en bratt skråning i Langenlois-området. Den kjølige vinden som blåser over vinmarken, gir vinen syre og friskhet. Det steinete jordsmonnet gjør den strukturert, krydret og kompleks. Vinmarkene sørøstvendte enkeltvinmarker. Druene er høstet som «late harvest» i slutten av oktober/begynnelsen av november.

Mosten har fått 8-12 timers skinnmasserasjon, pressing og gjæring med villgjær i 12 uker temperert til 20º C. Til slutt modnes 22% av vinen på 350 og 500 liters slavonske eikefat og resten på stål i 10 måneder, før den tappes på flaske.

smaksnotater
GV Käferberg 2018 er en nydelig vin. Den er frisk og fruktig med fin dybde i frukten, god intensitet, saftig, saltig og leskende smaker av gule frukter, ananas og fersken, tørr og fin utgang med fin syrlighet og god lengde. En meget god matvin som drikker supert til sushi eller bakt ishavsrøye og asparges, temperert til 10º C. Drikk gjerne vinen innen 8-10 år, eller la den ligge i 30 år, det kan den tåle i følge vinmakeren.

Rabl Grüner Veltliner Käferberg 2018

Weingut Rabl