Rabarbragrøt med krokan og vaniljeis

Hvert år vokser det opp en stor bunt rabarbra ute i byhagen vår, og hvert år prøver jeg å finne frem til en ny oppskrift. Denne har andre gjort før meg, men den er svært god.

1 kg rabarbra
125 g sukker
5 dl vann
1,5 vaniljestang
1 bit kanelstang
bringebær

Skyll stilkene godt og kutt opp i tynne biter uten å ta av skinnet. Ha rabarbraen over i en gryte sammen med vannet. Skrap ut vaniljefrøene og ha vaniljestengene, frøene, sukker og kanelstangen i, og kok opp. La stå og småkoke med lokk på i 30 minutter. Nå kan du enten sile av blandingen og få en fin suppe som du kan la kjølne og sette i kjøleskapet og så drikke kald en varm dag, (det er også ganske godt å blande rabarbrasuppen 50/50 med en litt Riesling, for eksempel «Loosen Riesling Kabinett«), eller fortsette å redusere vesken til den blir litt tykkere, som grøt og ha den som dessert, som her.

Når rabarbraen er redusert til den er mer tykkflytende kan den settes til siden for å kjølne noe. Server den gjerne lunken. Får du den ikke tykk ved redusering kan du alltid blande inn litt potetmel (utblandet i litt vann).

Krokan lager jeg ved å smelte hvitt sukker på medium varme i en stekepanne. Når den er smeltet, pass på at den ikke svir, heller jeg den over på et bakepapir og lar det avkjøle. Jeg lager gjerne to blandinger. En med kun sukker, som gir en mørk farge og er litt bitter, og en som er blandet med fløte, for en mildere smak og en lysere farge. Til slutt kjører jeg det i en foodprosessor til en fin jevn blanding.

Server gjerne med bringebær eller jordbær, men ikke uten en god vaniljeis.

andre fine oppskrifter med rabarbra:
Tante Olgas rabarbradessert
Iskald rabarbrasuppe med vaniljepana cotta
Rabarbrasuppe m/kaffekrem