Pennon Hills Chardonnay 2017

Jeg kom tilfeldig over denne fine Chardonnayen og likte den umiddelbart. Kjølt ned til 9º C er den meget god til å nippe til nå i sommervarmen, men passer enda bedre til mat. Den finnes fremdeles på en rekke Vinmonopol, men det er ikke for mange av de så vær rask før de blir borte.

–  –  –

Montalto gården er en familieeid og drevet eiendom eid av John og Wendy Mitchell. De kjøpte de første vinmarkene i Red Hill i 1997, som du finner en times kjøretur sør for Melbourne i Australia. Gården var da allerede beplantet med Pinot Noir og Chardonnay i 1986 i en ideell nordvendt skråning på gammel vulkansk rød jord. Deres første årgang kom i 1999.

De lager 3 serier under Montalto-etiketten, Montalto Single Vineyard, Montalto Estate, Montalto Pennon Hill som kommer fra 5 vinmarker i Mornington Peninsula-regionen. De lager i hovedsak viner på Pinot Noir og Chardonnay, men også Pinot Gris, Shiraz, Sauvignon Blanc, Riesling og Tempranillo. De produserer også en rekke viner under Tucks merkelappen som gir ut et mye mindre utvalg av Pinot Noir, Chardonnay og Savagnin.

John og Wendy elsker kunst og har en utstrakt skulptursamling som er plassert rundt på eiendommen som også kan sees fra gourmet restauranten deres. Vinmarkene er på 18 hektar hvor de produserer rundt 200 000 flasker hvert år, og i tillegg produserer de olivenolje fra 1500 egne oliventrær.

fakta
– kun 10% av produksjonen eksporteres. I hovedsak til Kina og Canada, men også Korea, Fillipinene og Finland
– de senere årene er det de litt kjøligere årgangene, 2015 og 2017 som har vist seg å være de bedre
– vinen har fått navnet fra gaten hvor eierne tidligere bodde (Montalto avenue)

Montalto gårdens restaurant og skulpturpark. foto ©️ Montalto Estate

vinifikasjon
Pennon Hill er en multi-klone vin som kommer fra en kombinasjon av kjøligere marker i Red Hill og Main Ridge (35%) og fra de noe varmere markene i Tuerong som gir balanse til ferdig vin. Vinstokkene er alt fra 20-34 år gamle. Druene håndplukkes og 63 prosent av de presses uten SO2-tilsetning (inntil blanding). 7% av blandingen får kullsyre-gjæring i 2 uker før de presset direkte til fransk eik. De resterende 30% av druene presses og får 14 timers skinnkontakt. Vinen spontangjærer og får til slutt 10 måneders lagring på franske barriques og puncheons (30% nye) med omrøring etter behov. Kun minimal sulfur tilsettes ved tapping på flaske.

smaksnotater
Dette er en svært god og saftig vin med god fedme og smaker av nektarin, fersken, sitrus og nøtter. Den er leskende, med streif av salt og er rik på smak uten at det blir for mye, balanserer pent mot syren og gir en behagelig munnfølelse med god lengde. Drikk den gjerne alene men den kommer bedre til sin rett med mat, for eksempel kyllinggryte med urter, nam! Temperer til 9º C og drikk den nå, eller innen de neste 8 årene.

Pennon Hills Chardonnay 2017

Montalto Estate