Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Quinta do Crasto Touriga Nacional 2006

Super vin! Rubinrød farge med preg av jord, krydder og sjokolade. En herlig, kraftig og rund smak, hint av blåbær og bjørnebær, flott karakter og bra syre. Lite eikepreget. Den gode opplevelsen sitter veldig godt og lenge. "Depending on the year, a small amount of wine from one of the principal…

Les mer


Lammegryte

1 ½ kg lammekjøtt 300g bacon 3 ss olje eller margarin til steking 1 løk 2 fedd hvitløk 4 dl rødvin 1 boks hermetiske tomater 2 ss tomatpurrè 1 gulrot (finhakket) 1 stilk sellerirot (finhakket) 1 ts tørket timian 1 laurbærblad salt og pepper evt. 1 ts sukker Skjær bacon i små terninger. Stek på lav…

Les mer


Hjemmelaget tomatsuppe

12 modne tomater 1 stor løk ½ rød paprika 1 ss smør 2 ss hvetemel 2 ss tomatpure 1 liter buljong (1 kjøttfondterning) 1 dl fløte salt & hvit pepper hardkokte egg kokt makaroni Skolde tomatene i kokende vann til skinnet begynner å sprekke opp, ta tomatene ut, ta av skinnet og kutt tomatene i…

Les mer


Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripasso 2007

Rubinrød farge. Minner om Rioja vin. Smak av krydder og vanilje. Dekanteres ca 1 time. Mens amarone i sin helhet er laget av tørkete druer, er Acinatico laget ved hjelp av ripassoteknikken, hvor fersk vin får en ny gjæringsrunde på amaronebunnfallet. Resultatet er en rik og elegant vin med…

Les mer


Kühn Quarzit Riesling Trocken 2008

En flott, frisk og livlig, tørr Riesling. Middels dyp grønngul. Ung, fokusert fruktighet preget av eple og sitrus over skifermineraler, hint av blomst og balsam. Drue; 100% Riesling, Økologisk. les mer Peter Jakob Kühn Vinmonopolet 159.- kr (v#8033201)

Les mer


Krydderstekt Uerfilet

til 4 personer 4 stk uerfileter à 200g Krydderblanding 1 ts malt koriander 1/2 ts malt spisskummin 1/2 ts malt nellik 1/2 ts malt ingefær 1 ts malt sort pepper salt Skrap fisken for skjell. Rens og trim uerfiletene. Snitt skinnet med et barberblad eller en skarp kniv. Bland sammen ingrediensene til…

Les mer


Rion Chambolle-Musigny 1er Cru les Charmes 2004

Fantastisk vin! Delikate aromaer med touch av kirsebær og bringebær. Som fløyel på tungen. Utviklende og lang smakskurve. Drue: 100 % Pinot Noir Passer til fugl, svin og oster, eller kan nytes alene. Domaine Michéle & Patrice Rion Vinmonopolet 535.- kr (v#9239401) Linken til Vinmonopolet…

Les mer


Pape 2004

Dette er blitt en av mine favorittviner. Den er en svært kraftig vin som kan nytes alene eller sammen med tapas. Konsentrert og kraftig smak av fruktige bjørnebær, krydder og sjokolade. Mye eikesmak, men den har en så bra syre at den bærer det fint. Bør dekanteres. "Particular highlights are the…

Les mer


Commandaria St. john

En deilig, søt, dessertvin. Nærmest som likør å regne. Middels dyp brun. Frukt preget av svisker, fiken og rosin. Innslag av karamell. "Harvested grapes are spread out in the sun to dry until their sugar density reaches 19-23 Baume. Once…

Les mer


Saint Agur

Saint Agur er en fransk blåmuggost som stammer fra den lille byen Bauzac i Auverne-distriktet. Den er formodnet og spiseklar (stabilisert) direkte fra meieriet og er laget av pasteurisert kumelk beriket med krem.   Osten har en rik og fyldig smak, kremet og smidig konsistens som smuldrer lite ved…

Les mer


Trippel multe

Denne desserten er etter Geir Skeies oppskrift. Super deilig! Multe- og marscaponemousse 400g multer 200 g sukker 75 g marscapone 1,5 dl fløte 2 plater gelantin Lakka (multelikør) Sitron Kok multe og sukker i 5 min, kjøres med stavmikser og siles. Legg gelantinen i bløt i 10 min. Pisk fløte stiv og…

Les mer


Toast

Saint Agur ost Akasie honning Ristet grovbrød Aprikos (tørket) Extra virgin olivenolje m/sitron Gressløk Skjær hver av de tørkede aprikosene i 3 lange deler og marinèr bitene i Commandaria St.John over natten, eller minst minst i 2 timer, i kjøleskapet. Skjær av skorpen på 2 brødskiver del opp i…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: